Връзки за достъпност

Извънредни новини

Казахстан се похвали, че получава от Facebook директен достъп за сваляне на съдържание


Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев

Правителството на Казахстан получи достъп до вътрешната система за докладване на съдържание на Facebook, след като централноазиатската държава и технологичната компания постигнаха споразумение. То ще позволи на властите да премахват съдържание, което определят като "вредно".

Споразумението между Казахстан и собственика на социалната мрежа, Meta Platforms, беше обявено в понеделник. До него се стигна след като казахстанските власти заплашиха да блокират милионите местни потребители на Facebook.

"Facebook предостави на Казахстан директен и ексклузивен достъп до своята система за докладване на съдържание, което ще помогне на правителството да докладва съдържание, което противоречи на глобалните правила за съдържание на компанията и местните закони на Казахстан", се казва в общо съобщение, разпространено от казахстанското правителство.

По-късно представител на Meta Platforms коментира пред Ройтерс, че компанията не е одобрявала общо съобщение, а обявеното от Казахстан отразява досегашни обсъждания. Според него, не става дума за ексклузивни права за Казахстан, а за утвърдената практика с други правителства.

През септември парламентът на Казахстан прие на първо четене законопроект, който задължава Facebook и други чуждестранни социални мрежи да се регистрират в страната и да отворят свое представителство на място. Абонатите на Facebook в Казахстан са 3,2 милиона, но другите платформи на компанията, като Whatsapp и Instagram са още по-популярни.

Казахстан преследва стотици опозиционни активисти и правозащитници заради постовете им в социалните мрежи. Фрийдъм хаус определя страната като несвободна, със сериозни нарушения за политическите права и гражданските свободи. "Репортери без граници" нарежда страната на 157-о място в годишната класация за свободата на медиите през 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG