Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За Бога, братя, ваксинирайте се!" Министър и здравни организации се обединиха срещу конспирациите


Здравният министър Стойчо Кацаров и представители на съсловните организации, Министерство на здравеопазването, 02.11.2021.
Здравният министър Стойчо Кацаров и представители на съсловните организации, Министерство на здравеопазването, 02.11.2021.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, представители на съсловни и пациентски организации призоваха гражданите във вторник хората да не вярват в конспиративни теории, а да се вкасинират срещу COVID-19.

Срещата се състоя в здравното министерство ден, след като в България бяха отчетени най-много смъртни случаи от началото на пандемията. По данни на Единния информационен портал в понеделник са починали 310 души, от които 93,87 % не са били ваксинирани.

„Тук сме, за да изразим общата си загриженост, всички сме изправени пред огромна заплаха и е нужно общо действие“, заяви министър Кацаров.

Общият апел беше и към всички здравни работници. По данни на председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева към момента от медицинските сестри са ваксинирани близо 45%.

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

Председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков пък съобщи, че над 40 на 100 от лекарите по дентална медицина са ваксинирани, което определи като „добро, но не е много добро, защото работим на първа линия“. По думите му единственото, което може да спаси колегите му в пандемията е ваксинацията, тъй като те работят надвесени над „входовете“ на инфекцията.

Асена Сербезова от Българския фармацевтичен съюз отчете като грешка, че не е била направена обучителна програма сред фармацевтите, които от своя страна да обясняват ползите от ваксините на клиентите си. Тя обобщи, че „страхът може да бъде преборен чрез познанието“.

„Само апел няма да свърши работа, а трябва да имаме план, включващ всички институции, за да се пребори страхът. Трябва да изтръгнем хората от порочния кръг на дезинформация“, добави Сербезова.

Председателят на Българския лекарски съюз от своя страна призова хората да не вярват на мнението на политици по темата за вкасинацията. Според него „времето ни показа, че конспиративната теория трябва да остане встрани“.

Протест пред здравното министерство във вторник
Протест пред здравното министерство във вторник

„България се провали с ваксините“, обобщи Станимир Хасърджиев, който оглавява Националната пациентска организация, изразявайки надежда „колебаещите се да не разберат по трудния начин, че няма конспирации“.

„За Бога, братя, ваксинирайте се“, обърна се Хасърджиев към хората, добавяйки, че той и цялото му семейство са се имунизирали срещу COVID-19.

Изявленията на експертите идват на фона на редица политически критики срещу мерките на служебното правителство за справяне с коронавируса. След въвеждането на т.нар. зелени сертификати бяха организирани и серия от протести с искане за оставката на Стойчо Кацаров.

Успоредно със срещата на съсловните и пациентските организации в здравното министерство във вторник, пред него се проведе поредната демонстрация срещу масовата ваксинация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG