Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иракският премиер оцеля след атака с дрон върху дома му в Багдад


Иракският премиер Мустафа ал Казими говори по Националната телевизия след атаката.
Иракският премиер Мустафа ал Казими говори по Националната телевизия след атаката.

Иракският премиер Мустафа ал Казими остана невредим при атака с въоръжен дрон срещу резиденцията му през нощта на 6 срещу 7 ноември.

Той живее в силно укрепената "зелена зона" на града, но въпреки това въздушната атака е достигнала близо до дома му. Според изявление от кабинета на премиера Казими не е ранен при атаката, която е определена за "неуспешен опит за убийство" с дрон.

Правителственото изявление не предоставя повече подробности. За момента никой не е поел отговорност за атаката.

Самият Казими призова за „спокойствие и сдържаност от всички в името на Ирак“ в Туитър, а по-късно говори и по иракската национална телевизия.

"Страхливите ракетни атаки и дронове не изграждат родини и не изграждат бъдеще“, каза той.

Съединените щати осъдиха нападението. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза, че "очевидният терористичен акт" е "насочен към сърцето на иракската държава". Иран също осъди атаката и косвено обвини Вашингтон за нея.

През последните седмици се наблюдава увеличаване на напрежението между Иран и Ирак, тъй като подкрепяните от Оман милиции не приемат резултатите от парламентарните избори миналия месец. Над 100 души участваха в няколко протеста близо до един от входовете на зелената зона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG