Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР отне лиценза на "Делта гард" – охранителната фирма от "Осемте джуджета"


Лицензът на "Делта гард" е отнет с решение на шефа на Главна дирекция "Национална полиция" Станимир Станев
Лицензът на "Делта гард" е отнет с решение на шефа на Главна дирекция "Национална полиция" Станимир Станев

Лицензът на охранителната фирма „Делта гард“ е бил отнет миналата седмица с решение на ръководителя на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Станимир Станев, съобщиха в понеделник от МВР пред Свободна Европа. От компанията обаче твърдят, че оспорват акта на Станев пред съда и това спира неговото изпълнение.

Процедурата за отнемането на лиценза за охранителна дейност на „Делта гард“ беше открита през октомври. На 27 октомври от ГДНП публикуваха съобщение за това в сайта на вътрешното министерство. Ден по-късно ведомственият пресцентър уточни, че основание за това е обстоятелството, че съдружник в компанията е бил обвинен в престъпление от общ характер, но въпреки това не е изпълнил задължението си да излезе от дружеството в 30-дневен срок.

Както Свободна Европа писа, по неофициална информация става въпрос за Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, който през май 2019 г. е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха.

Спасов беше съсобственик на охранителната фирма заедно с Марин Русев. През октомври 2020 г. между двамата е сключен договор, според който Каратиста продава за 2500 лв. своите 50% от компанията на съдружника си, съобщи „Капитал“.

Сделката е обявена пред Търговския регистър година по-късно, точно когато в МВР е открита процедурата за отнемане на лиценза на „Делта гард“. Макар че на 19 октомври Спасов и Русев сключват споразумение за разваляне на сделката за дела на първия, няколко дни по-късно, на 25 октомври, те правят нов договор, според който фирмата става еднолична собственост на Русев. Към настоящия момент Спасов вече не се води съдружник.

Свободна Европа изпрати на „Делта гард“ въпроси във връзка с отнетия ѝ лиценз, но до редакционното приключване на текста не бяха получени отговори от компанията. Междувременно от компанията публикуваха съобщение в профила си във Фейсбук, от което става ясно, че са обжалвали решението на Станимир Станев пред съда и до произнасянето на магистратите ще продължат да упражняват безпроблемно дейността си.

На 28 октомври сайтът Big5 публикува кратко интервю с Димитър Спасов, в което той определи действията на МВР спрямо охранителната фирма като „предизборни фойерверки“ и обвини служебния вътрешен министър Бойко Рашков в репресия.

Името на „Делта гард“ за последно нашумя през миналата година покрай разследването на „Антикорупционен фонд“ (АКФ) – „Осемте джуджета“. В него асансьорният производител Илия Златанов разказа за схема за изземване на бизнеса на компанията му „Изамет“ със съдействието на бивши и настоящи висши представители на прокуратурата.

В разказа си за събитията от 2019 г. собственикът на „Изамет“ каза, че охранители от „Делта гард“ са го следвали постоянно, както и че са охранявали бизнеса му. По думите му фирмата е охранявала и столичния ресторант „Осемте джуджета“, където Златанов се е срещал с бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, посочен от него като основен инициатор на схемата.

Малко по-късно се оказа, че „Делта гард“ спира достъпа до завода на „Изамет“ в Дупница. След серия репортажи и намеса на органите на реда достъпът беше възстановен. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че заводът е бил разграбен.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG