Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да не умират повече жени". Европарламентът призова Полша да отмени забраната на абортите


Жени носят снимката на Изабела на протест срещу забраната на абортите в Полша
Жени носят снимката на Изабела на протест срещу забраната на абортите в Полша

Година след като Полша въведе пълна забрана за аборт, евродепутатите призоваха животът на жените да бъде гарантиран.

Европейският парламент призова Полша да отмени забраната за аборт след смъртта на бременна жена. В резолюция, приета в четвъртък с 373 гласа "за", 124 гласа "против" и 55 гласа "въздържал се", евродепутатите призоваха Варшава да гарантира, че в Полша повече няма да умират жени заради закона, който почти напълно забранява аборта.

30-годишната бременна жена, известна само като Изабела, почина през септември от септичен шок, след като лекарите отказаха да извършат животоспасяващ аборт.

По думите на адвоката на семейството на жената тя е оставена да чака сърдечният ритъм на плода да спре и той да умре в утробата ѝ. Близките на Изабела обвиняват за смъртта ѝ забраната за абортите, която насажда страх в лекарите да извършват процедурата, дори когато е животоспасяваща.

В резолюцията от четвъртък евродепутатите призовават "полското правителство бързо и напълно да гарантира достъпа на всички жени до безопасни, законни и безплатни услуги за аборт".

Те предлагат държавите членки на Европейския съюз да си сътрудничат по-ефективно за улесняване на трансграничния достъп до аборт, например като предоставят на полските жени достъп до безплатен и безопасен аборт в други национални системи на здравеопазване.

"Членовете на ЕП изразяват съжаление, че поради това рестриктивно законодателство жените са принудени да търсят опасни аборти, да пътуват в чужбина, за да направят аборт, или да продължат бременността си против волята си, включително в случаи на фатално увреждане на плода", се посочва в прессъобщението на Европейския парламент.

Законодателството срещу абортите в Полша на практика забранява почти напълно прекъсването на бременността. Последната промяна в законодателството влезе в сила в началото на 2021 г. Тогава Конституционният трибунал в Полша реши, че прекъсването на бременността заради сериозни увреждания на плода противоречи на конституцията.

Сега единствените хипотези, при които е възможно лекар да извърши аборт, е при сериозна заплаха за живота на майката и при кръвосмешение или изнасилване след потвърждение от прокурор. Всеки лекар или друг човек, който е извършил аборт или е помогнал за осъществяването му, е заплашен от до три години затвор.

Евродепутатите определят забраната на абортите като „още един пример за политическото превземане на съдебната власт и системния срив на върховенството на закона в Полша“. Затова те искат Съвета на ЕС да включи този въпрос в своето разследване на положението с върховенството на закона в Полша.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG