Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГДБОП разпита Петьо Еврото за "Осемте джуджета"


Петьо Петров-Еврото (вдясно) излиза от сградата на ГДБОП.
Петьо Петров-Еврото (вдясно) излиза от сградата на ГДБОП.

Бившият ръководител на столичното следствие Петьо Петров за пръв път от години се появи на публично място, за да бъде разпитан. Той отказа да говори пред чакащите го журналисти.

Петьо Петров, познат с прякора си Еврото, беше разпитан в петък в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР. Това стана във връзка със случая, добил популярност като „Осемте джуджета“.

Става въпрос за твърденията на асансьорния производител Илия Златанов, че е станал жертва на схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от Петров със съдействието на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и други обвинители.

Златанов разказа за тази история в разследването на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ), публикувано миналата година. Тогава Софийската градска прокуратура образува проверка по случая, по която близо година и половина по-късно няма публично обявени резултати.

Според твърденията на потърпевшия бизнесмен схемата е била реализирана и с помощта на МВР и охранителната фирма „Делта гард“, чийто лиценз беше отнет наскоро. Заради новопоявили се данни за връзки на бившия вътрешен министър и кандидат-депутат от ГЕРБ Младен Маринов с доскорошните съсобственици на „Делта гард“ Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев преди няколко дни в ГДБОП започна друга проверка.

В тази връзка Петьо Петров се яви на разпит в службата в петък. След около два часа престой в сградата на дирекцията, бившият следовател излезе, но отказа да говори пред чакащите го журналисти. Помолен да коментира твърденията на Златанов, той отговори риторично: „Следствена тайна чули ли сте?“

След това Петров се качи в чакащия го пикап „Форд Раптър“ и си тръгна. Това е първото публично появяване на бившия следовател от години. Досега той никога не е коментирал обвиненията на Илия Златанов.

Пикапът, с който Петьо Петров си тръгна след разпита си в ГДБОП
Пикапът, с който Петьо Петров си тръгна след разпита си в ГДБОП

Преди ден в ГДБОП беше призована и неговата съпруга Любена Петрова, за която Илия Златанов твърди, че е имала активна роля в схемата „Осемте джуджета“. Тя обаче така и не дойде в службата. В четвъртък там бяха призовани още Младен Маринов и дъщеря му Силвия Маринова, но също не се появиха.

Както Свободна Европа писа, именно дъщерята на ексминистъра през 2020 г. е закупила пикап „Тойота Тундра“, за който Златанов твърди, че е част от присвоеното му имущество. Въпросният автомобил е бил обект на спор между бизнесмена и сина му Явор Златанов и в крайна сметка е приписан заедно с още 20 коли и други активи на името на бившия боксьор Кристиян Христов.

Това е човекът, на когото Илия Златанов твърди, че е прехвърлил и своите дружествени дялове от групата си от фирми „Изамет“, защото е бил изнудван, че в противен случай синът му няма да получи животоспасяващо лечение. В онзи момент Явор Златанов се е намирал в ареста с остра бъбречна недостатъчност. В тази връзка бащата и синът разказаха пред АКФ, че са били принудени да прехвърлят на Христов различни свои активи под натиска на Петьо и Любена Петрови.

По този повод преди ден служебният правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарни производства на трима обвинители от спецпрокуратурата. В петък той уточни в интервю за сайтовете „Медиапул“ и EURACTIVE, че министерството е установило нарушения именно заради извършването на „редица разпоредителни сделки“ с участието на Явор Златанов.

Демерджиев разказа, че още през юли тази година правосъдното министерство е изпратило на прокуратурата доклад за това как Златанов е бил извеждан от следствения арест и със знанието на Димитър Франтишек Петров е трябвало да прехвърли свое имущество непосредствено преди да бъде включен на хемодиализа. По думите на министъра държавното обвинение обаче не е реагирало по никакъв начин на този доклад.

Правосъдният министър Иван Демерджиев
Правосъдният министър Иван Демерджиев

„Прехвърляни са дялове, собственост. Наскоро по медиите прочетох, че има прехвърлен автомобил, който се е озовал в дъщерята, ако не ме лъже паметта, на бившия вътрешен министър Младен Маринов. Такива неща са прехвърляни. Наистина са прехвърляни дялове от дружества. При положение, че законът ясно указва, че нотариус може да посещава лицето не в болница, а в следствения арест, при строго разписани процедури. Възниква въпросът защо нотариусът не е отишъл в ареста, а в болницата“, заяви Демерджиев.

На въпрос каква е била ролята на бившия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров, правосъдният министър отговори, че „по телефона е предал на колегата си, който отговаря за следствения арест, че е наясно с това, което се прави, какво се прави и че трябва да се направи, така, както е указано“.

„В докладната, която са подготвили нашите служители, има материали от медиите. Удивително съвпадат данните от докладната с изнесеното в медиите. И като време, и като начин на действие. Не мисля, че държавата трябва да си затваря очите. Ние това направихме. Не си затворихме очите, докато други институции не пожелаха да работят с тези сигнали. Не знам защо“, каза още Демерджиев пред EURACTIVE и „Медиапул“.

В същото интервю той обяви, че във връзка с работата си на адвокат в началото на 2020 г. е бил заплашван от Димитър Спасов-Каратиста, че ако пречи на действията на „Делта гард“ в спор за фотоволтаичен парк „някой може да пусне сигнал в Специализираната прокуратура“.

„Той не ме заплаши с момчетата, които го придружаваха и изглеждаха стряскащо, а ме заплаши с главния прокурор. Тоест, ако аз по някакъв начин се правя на интересен и твърдо много активности проявявам по защитата на клиента си, някой може да пусне един сигнал в Специализираната прокуратура и нали се сещам какво ще стане“, разказа правосъдният министър.

Очаква се разпитите в ГДБОП във връзка със случая „Осемте джуджета“ и действията на МВР и „Делта гард“ по него да продължат и в понеделник. Тогава в службата са призовани Младен Маринов, дъщеря му Силвия, Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG