Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът спря вписването на Борислав Михайлов като президент. БФС ще обжалва


Борислав Михайлов
Борислав Михайлов

На 12 октомври Борислав Михайлов беше обявен за победител в изборите за нов президент на БФС. Тогава от екипа на конкурента му Димитър Бербатов обявиха, че ще оспорват вписването на решенията взети по време на Конгреса на организация заради "множество нередности"

Софийският градски съд е спрял вписването на решенията от Конгреса на Българския футболен съюз (БФС), който се проведе през октомври. За това съобщи в страницата си във Фейсбук Димитър Бербатов, който беше конкурент на Борислав Михайлов за поста президент на федерацията.

Решението на съда идва след жалба на три футболни клуба. Малко след като беше обявена победата на Михайлов, от екипа на Бербатов обявиха, че ще бъдат заведени дела заради „серия нередности“ и „нелегитимен резултат от гласуванията“. Досега от БФС казваха, че твърденията на Бербатов са „лъжи и инсинуации“.

„Очаквано, два състава на Софийския градски съд постановиха спиране на вписването на решенията на конгреса на БФС от 12.10.2021 г. в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Три футболни клуба - ФК „Балкан Варвара”, ФК „Венци” и ФК „Русокастро”, обжалваха тези решения поради множество нарушения на процедурата по провеждане на конгреса“, написа Бербатов.

Малко по-късно пред Sportal.bg изпълнителният директор на БФС Борислав Попов опроверга информациите, каза, че от организацията ще обжалват и даде следното обяснение:

„Съдът не е отказал вписване. Тъй като има жалба от три клуба, съдът е спрял вписването, докато се реши тяхната жалба. Ние нямаме отказ, а имаме спиране на вписването, тъй като има образувано съдебно производство, което трябва да бъде решено. След неговото решение ще стане вписването. Съдът нищо не е разглеждал, а е констатирал, че има образувано дело против решенията на конгреса от тези три клуба. На това основание той спира вписването, докато се реши делото“, каза Попов.

На 12 октомври Борислав Михайлов беше обявен за победител в изборите за нов президент на БФС, след като получи 241 гласа срещу 230, получени от Бербатов. При регистриани в залата общо 483 клуба бяха отчетени 480 гласа, от които една бюлетина беше отчетена като недействителна. Според екипа на Бербатов не беше спазено правилото за необходими половината плюс един гласове, което е единственото условие за избягване на репортаж.

„Има стенограма, самият водещ каза, че за да победи кандидатът му трябват 242 гласа. Може да съжаляваме единствено, че правилата отново се извъртях“, каза тогава Бербатов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG