Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Играете си с огъня". Си предупреди Байдън относно подкрепата за Тайван


Джо Байдън и Си Дзинпин проведоха виртуалната среща
Джо Байдън и Си Дзинпин проведоха виртуалната среща

Окуражаването на Тайван по въпроса, свързан с независимостта на островната държава, е „игра с огъня“. Това заяви президентът на Китай Си Дзинпин по време на виртуална среща с американския си колега Джо Байдън.

Напрежението между Китай и Тайван расте в последните месеци, а САЩ на няколко пъти отправиха предупреждения към Пекин по въпроса. Китайската власт отхвърля борбата за независимост на тайванците и счита острова като част от територията си. Вашингтон подкрепя опитите на Тайпе да брани суверенитета си.

„Подобни действия са много опасни, приличат на игра с огъня. Който си играе с огъня ще се изгори“, е казал Си по време на срещата, цитиран от китайската държавна медия Глобал таймс.

От Белия дом съобщиха, че позицията на Байдън е била, че той „силно се противопоставя едностранните действия в опит за промяна на статуквото и нарушаването на мира и стабилността в района на Тайванския проток“.

Това е първата среща в по-разширен формат между двамата лидери от встъпването на американския държавен глава в длъжност през февруари. Въпреки напрежението по повод Тайван те изглеждаха приятелски настроени по време на срещата и размениха любезни думи, свързани с добрите работни отношения от миналото.

Си и Байдън се обявиха за подобряване на комуникацията между Вашингтон и Пекин и посрещането на редица световни предизвикателства „заедно“.

Сред темите, които бяха обсъдени по време на срещата, бяха проблемите на Китай, свързани с нарушенията на човешките права в Хонконг, както и срещу мюсюлманското малцинство на уйгурите. Двете страни са обсъдили и търговските си взаимоотношения, като Байдън е изразил упреци към търговските практики, насърчавани от Пекин. Си от своя страна е изразил несъгласието си от факта, че САЩ използва като претекст националната сигурност, за да ограничава китайски компании.

Двамата обсъдиха и темата, свързана с климатичните промени и глобалните усилия в тази посока. Темата се превърна в централна за световната политики след срещата на страните от ООН в Глазгоу.

В последните години отношенията между САЩ и Китай преминаха през сериозни предизвикателства. Най-ниска точка те достигнаха с влизането в „търговска война“ по времето на управлението на Доналд Тръмп, а бяха обтегнати още повече заради събитията в Хонконг и отношението на Пекин към мюсюлманските малцинства в провинция Синцзян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG