Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хонконг, Тайван, Синдзян. Байдън посочи на Си Дзинпин проблемите между САЩ и Китай


В сряда президентът Джо Байдън посети Пентагона, военното министерство на САЩ
В сряда президентът Джо Байдън посети Пентагона, военното министерство на САЩ

Джо Байдън проведе първия си телефонен разговор като президент на САЩ с държавния глава на Китай Си Дзинпин.

"Президентът Байдън подчерта основните си опасения от силовите и нечестни икономически практики на Пекин, репресиите в Хонконг, нарушенията на човешките права в Синдзян и все по-агресивните действия в региона, включително срещу Тайван", съобщи Белият дом в сряда.

Отношенията между двете най-големи икономики в света са влошени заради редица въпроси от икономиката, политиката и човешките права.

В последните години Пекин затяга властта си над Хонконг, въпреки международно поетия ангажимент да запази демократичната система в бившата британска колония.

В северозападната провинция Синдзян, населявана предимно от уйгури мюсюлмани, Пекин построи "центрове за превъзпитание", които правозащитници определят като концлагери.

Бившият президент Доналд Тръмп обвини Китай за пандемията от коронавирус и спря да говори със Си Дзинпин след март 2020 г.

Китайската държавна телевизия предаде, че Си е казал на Байдън, че двете страни имат различия, с които обаче могат да се справят. Той също е призовал САЩ да внимава с намесата в теми от суверенитета и териториалната цялост на Китай, включително Тайван, Хонконг и Синдзян.

Според Белия Дом Байдън и Си са говорили за пандемията и "общите предизвикателства пред глобалната здравна сигурност, климатичните промени и противодействието на разпространението на оръжия".

Двете страни са разделени по много въпроси, но Байдън е казал, че в отношенията си с Китай ще преследва "практически ангажименти, ориентирани към резултати", които са в интерес на САЩ и техните съюзници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG