Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Хонконг арестуваха 53-ма активисти за “опит за преврат”


Един от продемократичните активисти Лестър Шум беше отведен от полицията по обвинение, че е участвал в опит за преврат срещу правителството
Един от продемократичните активисти Лестър Шум беше отведен от полицията по обвинение, че е участвал в опит за преврат срещу правителството

Полицията в Хонконг арестува 53 души след акция срещу активисти. Властите съобщиха, че до арестите се е стигнало след неофициално гласуване за избор на опозиционни кандидати на предстоящите избори, което е определено като план за “преврат” срещу правителството.

Акцията в 72 точки в града срещу някои от най-изявените защитници на демократичното развитие на Хонконг е най-голямата подобна след като през юни Китай въведе нов закон за националната сигурност на територията на бившата британска колония.

Близо 1000 полицаи взеха участие в операцията, насочена срещу неофициалното гласуване за евентуалните опозиционни лидери на предстоящите избори, което се проведе през юли.

“Операцията днес беше насочена срещу активните елементи, които са заподозрени в участие в преврат или сериозна намеса в опит да се унищожи възможността правителството на Хонконг да изпълнява задълженията си”, каза секретарят по сигурността Джон Ли.

Полицията не обяви имената на задържаните, но тяхната идентичност беше разкрита от профили в социалните мрежи и представители на организациите, в които членуват.

Арестите, станали възможни след въвеждането на спорния закон, започнаха още през юли. През август беше арестуван бизнесмагнатът и издател Джими Лай Чи-Юнг, който беше обвинен в сговор с чужди сили.

Въведеното законодателство стана причина за влошаване на отношенията между САЩ и Китай. Президентът Доналд Тръмп наложи санкции на Пекин, а държавният секретар Майк Помпео призова съюзническите държави да застанат срещу глобалните „хегемонични” стремежи на Китайската комунистическа партия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG