Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новите закони в действие. Хонконгският медиен магнат Джими Лай беше арестуван


Полицаи ескортират медийния магнат Джими Лай Чи-юнг от редакцията на вестника му Apple Daily

Хонконгският бизнес магнат Джими Лай Чи-юнг е арестуван, а неговите вестникарски офиси са претърсвани от полицията заради обвинения в сговор с чужди сили, съобщи Би Би Си в понеделник.

Лай, който е едно от лицата на протестите в Хонконг, е най-известният арестант по силата на новия закон за сигурност, наложен от Китай през юни. Той беше изведен от полицията от редакцията на основания от него вестник Apple Daily.

"Сговорът" е едно от престъпленията, дефинирани с новия закон за сигурността.

През февруари 71-годишният Лай, който има и британско гражданство, беше обвинен за незаконно събиране и създаване на безредици, но беше освободен под гаранция.

Китайската държавна медия Global Times в понеделник определи Джими Лай като "привърженик на безредиците", а публикациите в неговите издания като "предизвикващи омраза, разпространяващи слухове и клеветящи хонконгските власти и континента от години".

Global Times съобщава също, че двама от синовете му, както и двама висши изпълнителни директори на издателската му група Next Digital също са били арестувани.

Полицията потвърди във Фейсбук, че седем мъже на възраст между 39 и 72 години са били арестувани по „подозрение за съглашателство с чужди сили“ и други престъпления, но не посочиха г-н Лай сред тях.

Парламентът на Китай прие в края на юни единодушно закон за националната сигурност на Хонконг, чийто проект предизвика повече от година протести в автономния район. Законът предвижда наказания за действия, които се смятат за застрашаващи националната сигурност или дестабилизиращи държавната власт.

С него бяха криминализирани актове на диверсия и подкопаване на държавната власт, на тероризъм, на съглашателство с чужди държави, които се намесват в Хонконг. Тези актове ще се наказват със затвор от три години до доживот. В дефиницията на тероризъм влиза повреждане на публична собственост, включително автобусни спирки. Обидите и речта на омраза към централното правителство на Китай и регионалните власти на Хонконг вече са престъпления, както и призивите за независимост на Хонконг.

Първите арести по него бяха осъществени още през юли, а той стана повод за санкции от страна на САЩ и допълнително влошаване на отношенията между Вашингтон и Пекин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG