Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сблъсъци между полски сили и мигрантите по границата с Беларус


Въздушни снимки на използването на водно оръдие от полските служби срещу мигрантите
Въздушни снимки на използването на водно оръдие от полските служби срещу мигрантите

Ситуацията на границата между Полша и Беларус ескалира и доведе до сблъсъци между мигрантите, които идват от беларуска територия, и полските сили за сигурност. Мигрантите са атакували граничните прегради и са започнали да хвърлят камъни по униформените, които са им отвърнали с употреба на водно оръдие, сълзотворен газ и димни гранати.

Заради ескалацията по границата на ЕС и НАТО от алианса изразиха тревога от ситуацията и за пореден път порицаха действията на Александър Лукашенко.

„Мигрантите нападнаха войниците и полицаите ни като ги замеряха с камъни и се опитаха да унищожат граничната ограда. Нашите служби използваха сълзотворен газ, за да намалят агресията“, написаха в Туитър от полското Министерство на отбраната.

Хиляди мигранти, които идват от Близкия Изток и Африка се оказаха в лагери по границата на Беларус с държавите членки на ЕС Полша, Латвия и Литва. Те се опитват незаконно да влязат на територията на блока. Кризата по границите доведе до обявяване на извънредно положение в двете Полша и Литва.

Действията на Минск предизвикаха остри реакции от страна на Европейската комисия, както и на НАТО. От пристигането на първите мигранти по границата досега са регистрирани десетки смъртни случаи. Полските власти отправиха и обвинения към Русия като заявиха, че Владимир Путин стои зад плана за използването на мигрантите като натиск срещу ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG