Връзки за достъпност

Извънредни новини

Клошар, изтеглил милиони от строежа на "Хемус", е починал от COVID-19


Участък от строежа на автомагистрала "Хемус"
Участък от строежа на автомагистрала "Хемус"

Малоимотен гражданин, който е бил част от схемата за превеждане на милиони левове към т.нар. кухи фирми, след като са платени авансово за строежа на магистрала "Хемус", е изтеглил от банка над 18 млн. лв. и след това е починал от COVID-19.

Това потвърди в четвъртък служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков в отговор на журналистически въпрос. Информацията за този случай първо беше публикувана от сайта BIRD и врачанската медия "Зов нюз" в тяхно съвместно разследване.

Публикацията разкрива конкретни данни за движението на част от парите, които Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) авансово е превела на държавното дружество "Автомагистрали", а то от своя страна е насочило към други фирми.

В началото на месеца МВР обяви, че десетки милиони лева са били усвоени от "кухи фирми", след като са били платени за строежа на магистрала "Хемус". Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин "в сакове и чували" са били изтеглени и усвоени в брой 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв.

"Аз очаквам да се появят много такива клошари по това разследване. Много се надявам да не умират от COVID-19 често", коментира Рашков по време на своя пресконференция по повод купуването на гласове преди предстоящия в неделя балотаж от президентските избори.

Разследването на МВР се занимава с авансовите плащания, направени от АПИ към "Автомагистрали" по два договора за строежа на "Хемус", сключени по т.нар. процедура "ин хаус" – директно възлагане на държавна фирма без обявяване на обществена поръчка.

По закон тези договори не позволяват наемане на частни подизпълнители, но Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече неведнъж обяви, че всъщност "Автомагистрали" е наемало техника заедно с персонал от частни фирми.

Службите твърдят, че именно при сключването на допълнителни договори между държавната фирма за доставка на строителни материали и наем на техника от частни компании е реализирана схема с "кухи фирми", до които са стигали огромни суми, въпреки че не е извършена реална строителна дейност.

По този повод Рашков коментира в четвъртък, че лицата, участвали пряко в тази схема, са установени и разпитани, "но в интерес на следствието не е редно в момента да ви кажа какви са техните показания".

Според разследването на BIRD и "Зов нюз" малоимотният Красимир Митриков от монтанското село Златия е изтеглил над 18 млн. лв. от парите, преведени за строежа на лот 5 от магистрала "Хемус", след което е починал от COVID-19.

Двете издания посочват, че подобни големи суми са теглени и от две политически обвързани лица. Става въпрос за шефа на младежката структура на ДПС в Мездра Тома Янков и за водача на листата на "Евророма" в Лом Данаил Георгиев.

Двамата са имали пълномощни да разполагат със сметките на две фирми, регистрирани на малоимотни лица, които са получили общо 56 млн. лв. от дружеството "Водно строителство – Благоевград".

Както Свободна Европа писа, това е фирмата, получила авансово над 84 млн. лв. от "Автомагистрали" за строителството на лот 5 от "Хемус". Именно мажоритарният собственик на това дружество – Виктор Велев, беше задържан за 24 часа по време на акцията на МВР по случая в началото на ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG