Връзки за достъпност

Извънредни новини

МОН уволни шефа на ученическите лагери заради фиктивни почивки


Министърът на образованието Николай Денков
Министърът на образованието Николай Денков

Изпълнителният директор на държавното дружество „Ученически спорт и отдих“ (УОС) Емануил Райчев е бил освободен от поста си, съобщи бТВ като се позова на информация от Министерството на образованието и науката (МОН).

Причината е, че по време на неговото управление държавното дружество е похарчило близо 8 млн. лева за детски лагери, които не са проведени. Става дума за близо 300 хиляди нощувки, които са отчетени и платени, но за тях няма регистрации и не могат да бъдат доказани.

Промяната в ръководството на държавното дружество стана възможна, след като броят на членовете на борда на държавното дружество беше увеличен. Това се случи с решение на образователното министерство.

В средата на октомври служебният министър на образованието Николай Денков съобщи, че УОС са похарчили близо 8 млн. лв. за около 300 хил. фиктивни нощувки.

Той каза, че от 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. дружеството е поискало и получило от МОН заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче са оправдани харчовете само в размер на около 200 хил. лв.

Тогава Денков съобщи, че документите около извършените нередности са предадени на прокуратурата.

Райчев беше назначен през 2019 г., по времето на управлението на кабинета „Борисов 3“, в който образователен министър беше Красимир Вълчев. Преди седмици след разследване на Свободна Европа стана ясно, че въпреки многомилионните загуби на дружеството по време на разгара на пандемията през 2020 г. той е направил поръчка за луксозен автомобил, който да се използва само от него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG