Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кьовеши е поискала да комуникира с МВР и митниците без посредничеството на българската прокуратура


Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши

МВР и Агенция "Митници" вече ще могат да подават самостоятелни сигнали до Европейската прокуратура, без комуникацията им да бъде контролирана от Върховната касационна прокуратура (ВКП). Това е станало по изрично настояване на ръководителката на европейската институция Лаура Кьовеши, съобщи в петък правосъдното министерство.

Досега единственият български орган, който можеше да подава сигнали към европейските обвинители, беше ВКП. Сега тази възможност е дадена и на МВР и митниците, като целта е "да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията".

"Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на Република България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност", уточни Министерството на правосъдието.

Институцията припомни, че всеки български гражданин може лично да сезира Европейската прокуратура като предварително изтегли формуляр от сайта на институцията.

Новият европейски разследващ орган е базиран в Люксембург и в него работят делегирани прокурори от всички 22 държави членки на ЕС, които подкрепиха идеята. Страните от блока, които се въздържаха от участие, са Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания.

Един от първите приоритети в работата на Европейската прокуратура се очаква да бъде свързан със законосъобразното изразходване на пакета от помощи заради пандемията от COVID-19, възлизащ на 750 млрд. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG