Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китайска държавна медия разпространи снимки и видео на изчезналата тенисистка Пън Шуай


Организаторите на турнир за юноши в Китай разпространиха снимки на Пън Шуай, за които твърдят, че са заснети в неделя сутрин
Организаторите на турнир за юноши в Китай разпространиха снимки на Пън Шуай, за които твърдят, че са заснети в неделя сутрин

Журналист, работещ за една от държавните медии в Китай, публикува видео клип с тенисистката Пън Шуай. По думите му той е бил заснет в неделя сутрин докато тя е присъствала на тенис турнир за юноши в Пекин, съобщи Би Би Си.

Преди две седмици Пън Шуай обвини висш комунистически ръководител в сексуално насилие. Веднага след това тя потъна в неизвестност, преди в сряда да бъде публикуван имейл, с който се отрича от обвиненията си. Много хора и организации, включително и Женската тенис асоциация (WTA) и ООН се усъмниха в достоверността на имейла.

Появата на видеата и снимките, за които китайските държавни медии твърдят, че са доказателство, че всичко с Пън Шуай е наред, също не бяха възприети като решаване на проблема. Говорите на WTA обяви кадрите като „недостатъчни“, за да разсеят съмненията около случая.

„Остава неясно дали тя е свободна, може да взема решения и да действа независимо, без принуда и външна намеса“, каза шефът на WTA Стийв Саймън.

Заради случая с Пън Шуай Китай се оказа под сериозен международен натиск. От ООН поискаха разследване с „пълна прозрачност“ и неопровержими доказателства за местонахождението на тенисистката. От WTA заплашиха, че ще изтеглят всички турнири от програмата си, които се провеждат в Китай.

Само след няколко седмици в Пекин започват и Зимните Олимпийски игри.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG