Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой гласува за Румен Радев


Изявлението на Румен Радев след победата му на втория тур
Изявлението на Румен Радев след победата му на втория тур

За Румен Радев са гласували поравно хора от всички възрасти и с всякакво ниво на образование. Той е изборът на почти всички социалисти, гласували в неделя и на около 90 % от избирателите на "Продължаваме промяната" (ПП) и "Има такъв народ" (ИТН).

За него са дали гласа си и над две трети от избирателите на "Демократична България" (70%) и Костадин Костадинов от "Възраждане" (68%).

Това показват данни от гласуването в неделя, представени по БНТ от социологическите агенции Алфа Рисърч и Галъп интернешънъл.

На балотажа, проведен на 21 ноември, Румен Радев беше преизбран за президент на страната с над 66% от гласовете. Той беше издигнат от инициативен комитет и подкрепен от 4 партии - БСП, "Продължаваме промяната" (ПП), "Има такъв народ" (ИТН) и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ).

Неговият опонент Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ, получи подкрепата на малко под 32%.

Подкрепа и от ДПС

Сред избирателите на ДПС, които на 14 ноември са гласували за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, а после са пуснали бюлетина и на втория тур, има 24% подкрепа за Румен Радев и 72% - за Анастас Герджиков. Това са данни на Галъп интернешънъл, които се разминават с изводите на Алфа рисърч.

Втората социологическа агенция сочи, че 35% от гласувалите избиратели на ДПС са подкрепили Румен Радев, а 63% - Анастас Герджиков.

Между двата тура на изборите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не призова конкретно последователите си за кого да гласуват. Той обаче даде да се разбере, че желаният кандидат не е Румен Радев.

На първия тур на изборите, проведен на 14 ноември, ДПС мобилизира огромна част от своя електорат, особено в чужбина. Това доведе до прогнози, че при възпроизвеждане на тази активност на втория тур, Анастас Герджиков би получил много по-голяма подкрепа. Мобилизацията обаче не се състоя.

Въпреки това гласувалите за Герджиков в България повишиха подкрепата за кандидата в малките населени места, в които традиционно живеят избирателите на ДПС.

По данни на Галъп Интернешънъл Радев отстъпва на своя опонент в селата и получава 17% в тях, за разлика от Анастас Герджиков, който получава 28%.

София и областните градове

Преизбраният президент има по-голяма подкрепа в областните градове, където получава 43% срещу 34% за опонента му.

И двамата кандидати са получили слаба подкрепа в София. Столицата е подкрепила Радев с 16%, а Герджиков - със 17%, сочат данни на Галъп интернешънъл.

Гласуването в София показва, че Румен Радев е загубил над 12 000 гляса спрямо предишните избори.

През 2016 г. той е получил общо 308 074 гласа в трите столични избирателни района. В същите райони в неделя за него са гласували 296 885 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG