Връзки за достъпност

Извънредни новини

"От юридическа гледна точка". Радев се поправи, че Крим е украински, но се контролира от Русия


Румен Радев по време на дебата с Анастас Герджиков в БНТ
Румен Радев по време на дебата с Анастас Герджиков в БНТ

Кримският полуостров, чиито статут стана повод за международни критики срещу преизбрания български президент Румен Радев, стана повод за нова негова официална позиция в понеделник.

След като по време на дебата с опонента му Анастас Герджиков в четвъртък, действащият държавен глава заяви в отговор на въпрос, че Крим е „руски“, ден след спечеления категорично от него балотаж той се поправи.

„От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост“, гласи изявление на Радев по темата, разпространено от прессекретариата му в понеделник.

Оттам подчертават, че „както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път“.

„Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници.“

Новата позиция на президента стана факт няколко часа, след като американското посолство в София заяви, че САЩ са „дълбоко загрижени“ от изказването на Радев за статута на Крим. Остра позиция имаше и от Украйна, която още миналата седмица привика за обяснение българския посланик в Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG