Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ приветстваха уточнението на Радев за "териториалната цялост на Украйна"


Нед Прайс
Нед Прайс

Само в рамките на ден дипломатическите сигнали, които САЩ излъчиха по отношение на позицията на преизбрания български президент Румен Радев за статута на анексирания от Русия Кримски полуостров, претърпяха пълен обрат.

Всичко започна с изявление на американското посолство в София, в което се казваше, че Щатите са "дълбоко загрижени" заради изказването на Радев от дебата с опонента му Анастас Герджиков миналия четвъртък, че Крим е "руски".

То предизвика официално утонение от президентството, че "от юридическа гледна точка" полустровът принадлежи на Украйна, но "в момента" се намира под контрола на Москва.

"Съединените щати приветстват изясняването на позицията на президента на България [Румен] Радев днес, с което той потвърди, че страната стои зад териториалната цялост на Украйна и даде ясно да се разбере, че Крим принадлежи на Украйна", реагира от своя страна в понеделник вечерта, българско време, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Той припомни в началото на редовния си брифинг във Вашингтон, че "САЩ, Г-7, ЕС и НАТО са обединени в позицията си, че въпреки руските опити за анексиране и продължаващата окупация, Крим е Украйна".

"Всички ние, включително България, обявихме на Кримската платформа през август, че Крим е интегрална част от Украйна и че не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимира завземането и окупацията на полуострова от нейна страна", добави Прайс.

Той изрази загриженост от струпването на руски войски в района на границата с Украйна, посочвайки, че е известен сценарият, по който през 2014 г. Москва предприе действия, предшестващи именно анексията на Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG