Връзки за достъпност

Извънредни новини

Знаците в района на катастрофата на "Струма" не позволяват на шофьорите да се ориентират, смята експерт


Катастрофата на магистрала "Струма"
Катастрофата на магистрала "Струма"

Пътната маркировка и знаците на магистрала „Струма“ в района на катастрофата, при която загинаха най-малко 45 души*, не е дала възможност на шофьора на катастрофиралия автобус да се ориентира.

Такова мнение изрази автомобилният състезател и организатор на обучения за пътна безопасност Димитър Илиев. Експертът разгледа състоянието на маркировката и знаците във видео, което публикува в социалните мрежи, а след това коментира темата пред бТВ и БНТ.

В нощта на 22 срещу 23 ноември последният от четири туристически автобуса, връщащи се от Истанбул към Скопие, се запали на автомагистрала „Струма“. Загинаха най-малко 44 души, а спасените са едва седем. Самоличността на жертвите, както и причините за трагедията тепърва ще бъдат разследвани.

В часовете след инцидента в социалните мрежи потребители започнаха да споделят снимки от участъка на магистралата, в който е настъпил инцидента. Те предупреждаваха, че той е опасен заради отбивката, която не е добре означена.

Димитър Илиев посочи редица нередности - маркировката подвежда, износена и не е светлоотразителна, светлоотразителите на мантинелите, които нощем очертава контурите на пътя, са стари, ръждясали и на практика невидими, а знакът, който предупреждава за отбивката от пътя, е съборен вероятно през май и така и не е вдигнат.

„Буквално на самия изход пред шофьора изскача предупредителен знак за място за отдих и стотни от секундата след това неясна маркировка с разделителен знак, който се оказва точно пред него и е трудно забележим“, казва специалистът по пътна безопасност във видеото си. „Оттук нататък инцидентът е неизбежен.“

Според Илиев шофьорът се е опитал да избегне мантинелата, но я е ударил и така е възможно да е причинил щети по автобуса, които да са затруднили маневрите след това.

По-рано Министерството на транспорта в Северна Македония съобщи, че започва процедура по отнемане на лиценза на фирмата, на която е принадлежал туристическият автобус, катастрофирал в България.

Пострадалото превозно средство не е било официално обявено от превозвача, каза министърът на транспорта на Северна Македония Благой Бочварски. Това е било установено след проверка на местните власти. Автобусът не фигурира в електронната база на Министерството на транспорта, каза Бочварски, цитиран от БНР.

От сряда България и Северна Македония са в национален траур. Двете държави си сътрудничат при разследването на случая. Представители на двете страни изразиха съболезнования към близките на жертвите във вторник.

*Първоначално македонските власти съобщиха за 46 загинали, а българските за 45. В четвъртък българските разследващи органи коригираха числото на 44 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG