Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е в национален траур


Запаленият автобус, от който успяват да избягат 7 души. Те са в "Пирогов" и няма опасност за живота им.
Запаленият автобус, от който успяват да избягат 7 души. Те са в "Пирогов" и няма опасност за живота им.

Сряда е ден на национален траур в памет на жертвите, загинали в пожар в дом за възрастни в село Рояк, както и в тежка катастрофа с автобус на автомагистрала „Струма“.

Двете трагедии се случиха във вторник, като в дома за възрастни хора са загинали 9 души, а в катастрофата – най-малко 44. Автобусът е бил туристически и се е връщал от Истанбул за Скопие, като всички пътници са били македонци.

Траурът в Северна Македония ще продължи три дни. В следващите дни предстои да бъдат идентифицирани всички жертви.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи във вторник, че това ще бъде много трудно. Той каза, че не е срещал подобен случай в своята практика.

Вътрешният министър отказа на този етап да говори за причините за катастрофата, но призна, че се коментира състоянието на автомагистрала „Струма“ в участъка на инцидента около село Боснек.

Според заместник-главния прокурор Борислав Сарафов две възможни причини са човешка грешка или възникнала внезапно техническа неизправност.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази съболезнования към Северна Македония и България и към близките на жертвите на катастрофата и пожара в старчески дом.

"Сърцата ни са със скърбящите и желаем скорошно оздравяване на ранените", написа Блинкен в Туитър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG