Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турската лира се срина с 15% след изказване на Ердоган


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Стойността на турската лира спрямо долара отбеляза спад от 15 % във вторник, съобщи Би Би Си. Това се случи след изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с което той защити своята икономическа „война за независимост“ и политиката си на намаляване на лихвите.

Икономисти от години оспорват решенията на Турция за намаляване на лихви във време на инфлация.

„Отхвърлям политики, които ще навредят на страната ни, ще я отслабят, ще осъдят нашите хора на безработица, глад и бедност“, каза турският президент, цитиран от Би Би Си.

Турската валута достигна рекордно ниска стойност от малко над 13 лири спрямо долара. Това стана след 11 поредни дни на сривове на националната валута.

По-рано през октомври Световната банка предупреди за финансова нестабилност на турските пазари, ако продължи орязването на лихвите.

Въпреки рекордната инфлация и препоръките на експертите обаче, турската централна банка допълнително намали лихвените проценти под натиска на президента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG