Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Соросоидна измет" ли? Как Ердоган и Западът избегнаха най-голямата дипломатическа криза


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

„Персона нон грата“ – в буквален превод от латински терминът означава "някой, който не е добре дошъл".

За броени дни именно в такива „нежелани личности“ се превърнаха посланиците на 10 западни държави в Турция, между които най-големите турски партньори САЩ и Германия.

В събота президентът Реджеп Тайип Ердоган нареди тяхното незабавно изгонване от страната и така се оказа на ръба да предизвика най-сериозната дипломатическа криза между Турция и Запада в рамките на цялото си 19-годишно управление.

Той обвини представителствата на десетте държави в „клеветничество срещу турската страна и народ“ и намеса във вътрешните работи.

Само три дни по-късно обаче Ердоган изненадващо се отказа да гони западните посланици. Той съобщи, че те са оттеглили исканията си и определи развръзката като „победа“ за Турция.

Опозицията в страната обаче реагира бурно. Според тях филмът е стар, а цялата дипломатическа криза – специално инсценирана с цел да отклони вниманието от икономическата катастрофа, към която се е устремила Турция.

Как се стигна до напрежението

Всичко започна на 18 октомври с едно общо изявление на десет западни посолства: тези на Франция, Германия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, Съединените щати, Канада и Нова Зеландия.

В него страните изразиха подкрепа за турския активист и филантроп Осман Кавала и призоваха за неговото незабавно освобождаване. Кавала е в затвора от 2017 година, въпреки че не е осъждан.

Турският президент обаче го обвинява във финансирането на антиправителствените протести в парка „Гези“ през 2013 г. и участие в неуспешния опит за преврат през 2016 г. Самият Осман Кавала отхвърля твърденията.

„Соросоидна измет“

Кавала вече беше оневинен по първите обвинения, но оправдателната му присъда впоследствие беше отменена. Още преди две години Европейският съд за правата на човека призова за неговото незабавно освобождаване.

Наскоро Съветът на Европа заплаши да санкционира Турция, ако 64-годишния активист не бъде освободен до края на ноември.

По думите на Ердоган обаче Кавала представлява „соросоидна измет“ и агент на Джордж Сорос заради факта, че е член-основател на фондацията „Отворено общество“ в Турция.

Активистът и филантроп Осман Кавала
Активистът и филантроп Осман Кавала

Твърденията за връзки с милиардера и филантроп Джордж Сорос са често използвани с цел да се дискредитират политици и общественици и в други страни в Европа, включително и в България.

„Авторитарните тенденции“ на Ердоган

Според правозащитни организации в Турция случаят на Кавала е емблематичен за репресиите срещу несъгласните с Ердоган.

Веднага след като западните посланици призоваха за освобождаването на активиста, Ердоган определи позицията им като намеса във вътрешните работи на страната и поиска от турското външно министерство те да бъдат изгонени.

„Те ще познаят и разберат Турция. В деня, в който не го направят, те ще си тръгнат“, каза той на реч пред симпатизанти.

Изявлението му предизвика опасения, че спорът ще доведе до най-голямата дипломатическа криза между Турция и нейните партньори от НАТО. Експулсирането на толкова много западни посланици от Турция е без прецедент досега.

„Експулсирането на 10 посланици е показателно за авторитарните тенденции на турското правителство“, коментира в Туитър председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

„Няма да бъдем сплашвани. Свобода за Осман Кавала“, допълни той.

Разгарящата се външнополитическа криза доведе и до рекорден срив на турската лира, която достигна ниво от 9.85 за един щатски долар. Турската икономика в момента се намира в тежко състояние, като само в рамките на тази година лирата вече загуби почти една четвърт от стойността си.

Въпреки рекордната инфлация и препоръките на експертите обаче, турската централна банка допълнително намали лихвените проценти под натиска на Ердоган. По-рано този месец Световната банка предупреди за финансова нестабилност на турските пазари, ако продължи орязването на лихвите.

„Огромната дипломатическа победа“ на Ердоган

Развръзката дойде късно в понеделник след преговори, водени от американски и турски представители. Ден по-рано няколко от посолствата публикуваха и официални позиции, че се придържат към международните конвенции, гарантиращи ненамеса във вътрешните работи на други страни.

В отговор Ердоган съобщи, че тези изявления представляват крачка назад и западните страни се оттеглят от исканията си. Той определи това като „огромна дипломатическа победа“ за Турция и добави, че дипломатите са получили своя „урок“.

„Вярвам, че тези посланици вече ще бъдат по-внимателни в изявленията си за суверенните права на Турция“, каза той в понеделник.

По думите му днешните заплахи на западните сили към Турция наподобяват заплахите за независимостта на страната по времето на Кемал Ататюрк. Този път обаче заплашена е независимостта на турската съдебна власт.

„Този филм вече сме го гледали“

Самият Осман Кавала коментира пред Франс прес, че се чувства като инструмент в ръцете на Ердоган. Според него турският президент се опитва да представи опозиционните настроения срещу него като плод на действията на чуждестранни сили.

Както опозицията в страната, така и анализаторите са съгласни, че дипломатическият спор цели да отклони вниманието и да прехвърли вината за икономическата криза върху външни фактори.

„Този филм сме го гледали и преди“, каза политикът от опозиционната „Партия на доброто“ Явуз Агиралиолу, цитиран от Ройтерс. „Но трябва да се върнем обратно към истинския дневен ред и най-основният проблем на тази страна – икономическата криза.“

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG