Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жертвите при инцидента в мина в Сибир нараснаха до 52


Указателна табела, сочеща към въглищната мина "Листвяжная" в региона Кузбас, Русия, 25 ноември 2021
Указателна табела, сочеща към въглищната мина "Листвяжная" в региона Кузбас, Русия, 25 ноември 2021

Броят на загиналите при експлозията във въглищна мина в Сибир е най-малко 52, съобщиха руските информационни агенции, цитирани от Ройтерс. 46 от загиналите са миньори, а други 6 са спасители. Десетки работници все още са в неизвестност.

Инцидентът стана в четвъртък в мината "Листвяжная" в региона Кузбас. Според местните власти експлозията е предизвикана от възникнал огън.

Една от версиите е запалване на въглищен прах във вентилационната шахта, което е довело до разпространение на дима през вентилационната система.

Спасителните операции бяха преустановени късно в четвъртък заради риск от експлозия.

В петък местната полиция арестува двама държавни инспектори по сигурността. Те са заподозрени в престъпна небрежност, довела до смърт. Според разследващите органи през ноември те са издали сертификат за безопасност на мината, без да са направили реална проверка на място.

Други трима, включително директорът на мината и неговият заместник бяха арестувани в четвъртък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG