Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още едно дете е загинало в катастрофата на македонския автобус. Жертвите са общо 45


Македонският автобус, който катастрофира на магистрала "Струма" близо до село Боснек. Снимката е направена ден след инцидента. В катастрофата загинаха 45 души.
Македонският автобус, който катастрофира на магистрала "Струма" близо до село Боснек. Снимката е направена ден след инцидента. В катастрофата загинаха 45 души.

В катастрофата с македонския автобус, прекосявал България на път за Скопие, е загинало още едно дете, съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. По-рано властите смятаха, че сред жертвите има 12 деца, но сега се оказва, че те са 13.

В нощта между понеделник и вторник автобус, превозващ туристи между Истанбул и Скопие, катастрофира и изгоря за минути на автомагистрала „Струма“, като отне живота на десетки. Инцидентът доведе до обявяване на национален траур в България и в Северна Македония.

От понеделник до петък данните за броя на жертвите претърпяха няколко корекции. Първоначално българските власти съобщиха за 46 загинали, после за 45, в четвъртък - за 44, а в петък Борислав Сарафов уточни, че починалите са 45.

Броят на оцелелите неизменно оставаше 7. Такъв е и в момента.

Последното тяло на загинал е било открито след нов подробен оглед на изгорялото превозно средство. Оказало се е, че тленните останки са на дете. Подробности не се съобщават.

По официален списък в автобуса е имало 52 пътници. Седемте оцелели се лекуват в "Пирогов".

Версиите, по които разследващите работят, първоначално бяха две – човешка грешка или техническа неизправност, довела до катастрофата. В четвъртък прокурорите съобщиха, че водещата версия е за човешка грешка, подпомогната от лоша пътна маркировка, лоша организация на движение и лоша сигнализация на магистралата.

Има съмнения, че мантинела в района на катастрофата е допринесла за инцидента. Става дума за ограждение, което отделя пътното платно от паркинг за почивка. Отбивката не е добре обозначена и в тъмното шофьорът може и да не разбере, че съществува ограден паркинг, а да приеме пространството за трето платно на магистралата.

Разследващите обясниха, че автобусът се е ударил в тази дясна мантинела, оттам се е ударил в лявата и е останал заклещен в пространството между двете ограждения, отделящи пътуващите от насрещното движение.

Всички са загинали от задушаване, твърдят разследващите. Оцелелите са излезли през прозорците, тъй като достъп до вратите не е имало.

Според Борислав Сарафов мантинелата, ограждаща паркинга, е била опасна. Засега се предполага, че огънят е тръгнал заради искри, породени от сблъсъка на автобуса със счупеното ограждение. След това са се подпалили горивото и маслата от автобуса.

Върховната административна прокуратура е разпоредила на регионалното министерство и на агенцията за пътна безопасност да се извърши спешна проверка на маркировката и пътните знаци по магистралите, скоростните и пътищата от първи клас. Ако има данни за престъпление, ще бъде образувано друго дело.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG