Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова маркировка и намаляване на скоростта. Какви са мерките след катастрофата на "Струма"


Виолета Комитова и екипа ѝ по време на пресконференцията във вторник

Опресняване на пътната маркировка, възстановяване на унищожената мантинела и намаляване на макасимално разрешената скорост от 120 на 90 км/час.

Това са първите мерки, които властите възнамеряват да предприемат на пътния участък от магистрала "Струма" между Драгичево и Долна Диканя, в който преди седмица стана трагичната катастрофа с пътнически автобус от Северна Македония. Тогава при пожар загинаха 45 души, а седем бяха ранени.

Мерките бяха обявени по време на пресконференция на служебната регионална министърка Виолета Комитова. Тя беше възложила проверка на настилката, пътните знаци, ограничителните системи и хоризонталната маркировка в участъка, въз основа на чиито резултати да бъдат предприети предпазни мерки.

"Пътната настилка е в добро състояние като грапавост и съпротивление на хлъзгане. Средната линия е с допустими граници на видимост при суха настилка. Видимостта на знаците за ограничение на скоростта е над допустимото. Поставената мантинела през 2007 г е отговаряла на нормите", обобщи Комитова, цитиран от "Дневник".

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) преди ден посочиха, че в следващите дни при подходящи метеорологични условия, в района на катастрофата ще бъде направена смяна на мантинелите и ремонт на настилката, увредена от пожара.

По тази причина най-рано до петък, 3 декември, ще бъде възстановено движението в посока Благоевград при 31-ви км на магистрала "Струма". Дотогава движението от пътен възел "Боснек" до пътен възел "Старо село" за Благоевград ще се осъществява двупосочно в платното в посока София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG