Връзки за достъпност

Извънредни новини

Идентифицирани са всички 45 жертви от катастрофата на македонския автобус


Катастрофата на автомагистрала "Струма" е най-тежката в Европа в последните 10 години.
Катастрофата на автомагистрала "Струма" е най-тежката в Европа в последните 10 години.

Вече са идентифицирани всички 45 жертви от катастрофиралия край село Боснек македонски автобус. Това съобщи в четвъртък заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, цитиран от БТА.

Туристическият автобус се запали на автомагистрала „Струма“ в нощта на 22 срещу 23 ноември на връщане от Истанбул към Скопие. Загинаха 45 души, а други седем бяха ранени. Инцидентът доведе до обявяване на национален траур в България и в Северна Македония.

Идентификацията на загиналите е направена чрез ДНК-профили, уточни Сарафов.

По думите му с постановление на наблюдаващия прокурор тленните останки на жертвите са били освободени и предоставени на представители на Република Северна Македония за транспортиране и предаване на близките им. Очаква се те да бъдат върнати в Скопие с военен самолет.

Според предварителната информация телата на загиналите ще бъдат върнати в Скопие с военен самолет.
Според предварителната информация телата на загиналите ще бъдат върнати в Скопие с военен самолет.

В сряда от болница „Пирогов“ беше изписан и последният пациент, приет в лечебното заведение в резултат на катастрофата. Медицински екип го е откарал в Северна Македония.

Версиите, по които разследващите работят, първоначално бяха две – човешка грешка или техническа неизправност, довела до катастрофата. Миналата седмица от прокуратурата съобщиха, че водещата версия е за човешка грешка, подпомогната от лоша пътна маркировка, лоша организация на движение и лоша сигнализация на магистралата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG