Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дунарит" опроверга едно от обвиненията към уволнената директорка на ДКК


Входът на русенското оръжейно предприятие "Дунарит" (архивна снимка)
Входът на русенското оръжейно предприятие "Дунарит" (архивна снимка)

Оръжейното предприятие "Дунарит" отрече да е сключвало споразумение с Държавната консолидационна компания (ДКК). Така то опроверга едно от обвиненията, които бяха изтъкнати като причина за освобождаването на втората изпълнителна директорка на ДКК Ваня Караганева.

Във вторник трима членове на Съвета на директорите на държавното дружество отстраниха Караганева заради "редица противозаконни действия и безотговорни бездействия". Те разпространиха безпрецедентно съобщение, в което я обвиниха за серия еднолични решения, несъгласувани с борда.

Едно от обвиненията беше именно промяна на вече одобрен проект за извънсъдебно споразумение с „Дунарит“ за 50 млн. лв. Другите аргументи, с които от борда обосноваха нейното освобождаване, бяха, че Караганева еднолично е сменила банката, обслужваща дружеството, с такава, която не е издържала стрес тестовете на Европейската централна банка, и че е разрешила на ВМЗ да предостави изключителни права за продукцията си на частно лице. Самата Караганева отхвърли обвиненията.

В писмото си от "Дунарит" наричат твърденията на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК "неверни" и пишат, че до този момент не е подписвано споразумение между предприятието и ДКК.

"Дунарит" АД многократно е правил постъпки пред всички ръководства на Министерството на икономиката за решаването на въпроса с "изчезналите 50 млн. лв", пише в писмото. Хронологията на тези "изчезнали 50 млн. лв" започва през август 2017 г., когато ДКК купува задължението на “Дунарит” към КТБ за над 50 млн. лв., т.е. прави цесия.

От предприятието твърдят, че още тогава са предприели действия, за да погасят задължението, и са внесли сумата от 50 млн. лв. в ДКК. Оттам обаче не признават плащането, но и не връщат парите вече четвърта година.

В същото време от отчета на ДКК в Търговския регистър става ясно, че парите ги няма в наличност и са изхарчени. ДКК е “осчетоводило получените преводи”, казаха през септември от ДКК в отговор до Свободна Европа. Според тях това е станало “по правилния от счетоводна и правна гледна точка начин”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG