Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без контрол, без регистър. Какъв е проблемът с шахтите по софийските тротоари


Английският двор, в който пропадна бременна 38-годишна софиянка.
Английският двор, в който пропадна бременна 38-годишна софиянка.

Както си ходите по централна софийска улица, изведнъж пропадате в шахта. Оцелявате, но после гледате реакцията на общината, която просто свива рамене.

Точно това се случи във вторник, когато бременна жена пропадна в шахта тип "английски двор". Вървяла е с партньора си в района на Централната поща. И изведнъж се е озовала в 3-метрова яма.

Веднага след случая на място пристигат екипи на "Строителен контрол" към Столична община, както и представители на администрацията на район “Средец". После идва ред на едно откритие: шахтата не е на общината, а е частна собственост. Къде са били контролните органи на общината, не е ясно.

Къде е проблемът

Проблемът с частната собственост на различни видове шахти, разположени върху столичните тротоари не е нов. Всяка година в София има по няколко подобни случая, но в медиите пише предимно за по-сериозните от тях. Някои завършват с натъртвания, други - със счупени кости, но при всички положения и гражданите, и администрацията се изправят пред един и същи проблем: собствеността върху различните видове шахти, намиращи се по пешеходните зони, е неясна, а контролът над състоянието им - почти никакъв.

Конкретният инцидент с бременната жена се е случил на територията на столичния район "Средец". Неговият кмет Трайчо Трайков казва, че шахтите там имат два типа собственост: "едната са стандартните шахти, които са собственост на "Топлофикация", "Вивиаком" и т.н., но регистър на собствеността няма. [Вторият вид] са въпросните английски дворове, които са подстъпи към мазета на стари кооперации или къщи. И в двата случая собствеността е частна”.

Какво точно се случи

В случая от вторник става въпрос за т.нар. “английски двор”. Това е вид вход или подстъп към мазета на стари кооперации. В миналото тези отвори най-често са се ползвали за внасяне на въглища или на дърва за огрев. В момента представялват дупки, които са покрити с капаци.

Точно върху такъв капак стъпва във вторник 38-годишната бременна жена, която секунди по-късно се оказва хлътнала в 3-метрова дупка.

За състоянието на "английския двор" и обезопасяването му отговорност носят собствениците на етажната собственост.

Минути след случая екипи на Аварийната дирекция на Столична община обезопасиха мястото на инцидента, като е поставен нов капак на отвора към сутерена на сградата, посочват от общината.

“Това в нормална ситуация не може да стане”, казва пред Свободна Европа Трайчо Трайков. И обяснява: “В район Средец двама инспектори следят за състоянието на шахтите и английските дворове. Ако има проблем, ние трябва да напишем предписание, не можем просто да сменим капака, защото капакът е част от частна собственост”.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) контролът върху сградите (в това число "английските дворове", фасадите и други) в дадено населено място се извършва от кмета. В София кметът е делегирал тази своя дейност на главния архитект, а той от своя страна е преодстъпил дейността на главните архитекти на отделните райони.

Така се стига до ситуацията, че районните администрации са тези, които проверяват сградния фонд и издават предписания за собствениците. От това обаче често не следва нищо.

“Ние пишем писмо, ако видим нещо нередно. Даваме срок за изпълнение. После предупреждаваме, пак с писмо, после чакаме и пак пишем писмо”, обясни Трайков. По думите му фактическото наказание може да бъде наложено само от главния архитект на голямата община.

Колко собственици са глобени за две години

Според закона глобата за подобни нарушения е между 1000 и 2000 лева.

Според справка за 2020 г. служителите на район “Средец” са направили 33 констативни протокола, с които са поискали наказания за нарушения, свързани със сградния фонд. Те най-често са или за мазилки на сгради в лошо състояние или за "английски дворове". За тази година, до момента, констативните протоколи са 34.

Свободна Европа поиска официална информация от Столична община колко от протоколите са завършили с налагане на наказания от главния архитект. До редакционното приключване на текста от пресцентъра на общината не отговориха.

Как може да се реши проблемът

Нито в голямата община, нито в районните кметства има стратегия за това как проблемите с частната собственост по столичните тротоари могат да бъдат решени.

“Не би следвало да се преотстъпват правомощия, сега те са разпилени и това е проблем за контрола”, казва Трайков на въпрос как може местната власт да се справи с проблема с "английските дворове".

Той обаче има решение как може да се преодолеят неразбориите около шахтите, които са собственост на фирми.

“Трябва просто да се направи регистър”, казва Трайков. По думите му в момента положението е такова, че ако гражданин пропадне в шахта, общината не знае чия е.

“Започваме да пишем писма, и то на всички възможни собственици, чакаме някой да си признае. Ако си признае - добре, но може и да не си признае или да мине твърде много време”, обяснява той.

Затова според него е важно да се направи регистър на шахтите - това може да представлява карта, като в нея е вписана собствеността на всяко едно съоръжение. А за да е ясно кой последен е пипал капаците или каменните плочи, с които са затворени, към регистъра може да има възможност за прикачане на снимки.

“Ако всеки има задължение да снима в какво състояние оставя шахтата, хем ще знаем кой последен е вършил нещо в нея, хем ще се вижда как е приключил работа или дали с нещо е застрашил гражданите”, казва той.

Преди по-малко от година отново в центъра на София се случи трагичен инцидент. Тогава загина 16-годишно момче. То беше чакало да светне зелен светофар на бул. "Иван Гешов", но с единия си крак се оказа стъпило върху необезопасен капак на шахта, по който протичаше ток. Момчето загина пред очите на баща си.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG