Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блинкен предупреди Лавров за сериозни последици, ако Русия нахлуе в Украйна


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на срещата им в Стокхолм, 2 декември 2021.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на срещата им в Стокхолм, 2 декември 2021.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обсъдиха ситуацията в Украйна и заплахата от руско нахлуване, предаде Ройтерс.

Срещата им им се проведе в рамките на форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Стокхолм и продължи 30 минути. Толкова високопоставени представители на двете страни не са се срещали очи в очи от юни насам, когато американският президент Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин разговаряха в Женева.

Високопоставен служител на Държавния департамент определи срещата между Лавров и Блинкен като "сериозна, трезва и делова".

Новината за нея идва на фона на покачващото се напрежение между Русия и Украйна. Украйна твърди, че Русия е съсредоточила десетки хиляди войници и тежка военна техника близо до общата им граница след мащабни военни учения по-рано тази година, което поражда опасения от евентуална инвазия.

В четвъртък Антъни Блинкен предупреди руския си колега Сергей Лавров, че евентуално руско нахлуване в Украйна ще има "сериозни последици".

"Най-добрият начин да се избегне кризата, е чрез дипломация", каза Блинкен пред журналистите, цитиран от Ройтерс. По думите му САЩ са готови да сътрудничат на Русия и Украйна, за да се намери мирно разрешение на кризата.

"Но ако Русия потърси конфронтация, това ще има сериозни последствия", заплаши Блинкен.

Ден по-рано той каза, че Вашингтон е готов за решителен отговор в случай на руска атака, включително чрез тежки икономически санкции.

Лавров от своя страна каза пред журналистите, че Москва е готова на диалог с Киев.

"Ние, както каза президентът Путин, не искаме никакви конфликти", посочи външният министър на Русия.

Въпреки това от Кремъл казаха в четвъртък, че нов конфликт в Източна Украйна остава много вероятен и че Русия е притеснена от "агресивната" реторика на Киев.

Това е поредната ескалация на напрежение между двете страни, откакто Русия анексира Кримския полуостров през март 2014 г. и започна да подкрепя сепаратистите, биещи се в Източна Украйна в продължаващ конфликт, взел повече от 13 200 жертви от април 2014 г. досега.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG