Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия нареди десетки американски дипломати да напуснат Москва


Американското знаме се вее зад паметник в Москва, 30 декември 2016.
Американското знаме се вее зад паметник в Москва, 30 декември 2016.

Русия поиска всички служители на американското посолство в Москва, които са в Русия от повече от три години, да напуснат страната до 31 януари.

Новината идва, след като миналата седмица посланикът на Русия във Вашингтон Анатоли Антонов съобщи, че 27 руски дипломатически служители ще трябва да напуснат САЩ до 30 януари 2022 г., тъй като визите им не са били подновени. Поради същата причина и други 27 руски дипломати ще трябва да напуснат САЩ на 30 юни.

По думите на Антонов отказът на Вашингтон да удължи техните визи се равнява на експулсиране.

"Смятаме да отговорим по съответния начин. Ако Вашингтон не оттегли условието си за всички служители, работещи в САЩ от три години, и не направи компромис, до 1 юли догодина още [американски] дипломати ще напуснат [Русия]", каза говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова в сряда.

Тя подчерта, че броят им ще съответства на броя руски дипломати, обявен от САЩ.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза за Свободна Европа, че американските действия не представляват експулсиране на руски дипломати. По думите му Москва е била информирана още миналата година, че всички руски дипломати, работили повече от три години в САЩ, ще трябва да напуснат страната.

"Това не е експулсиране. Руското правителство може да замени тези, които напускат, като назначи други членове на дипломатическия си корпус на длъжностите", каза говорителят.

През последните години Русия И САЩ на няколко пъти експулсираха дипломатически представители на другата държава. През април Русия забрани на дипломатическите мисии на САЩ да наемат руски граждани и граждани на трети страни и обяви експулсирането на 10 американски дипломати.

Причина за това станаха санкциите и експулсирането на дипломати от страна на САЩ, свързани с обвиненията в намеса на изборите и хакерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG