Връзки за достъпност

Извънредни новини

На финала. Какво остава, докато се състави правителство


Кирил Петков

До средата на следващата седмица приоритетите на бъдещото правителство трябва да бъдат уточнени, а веднага след това съставът му трябва да бъде представен. Това стана ясно от думите на Кирил Петков ("Продължаваме промяната") пред Свободна Европа.

В петък, когато беше и първото заседание на Народното събрание, Петков потвърди пред журналисти, че именно той ще бъде номинацията на неговата коалиция за министър-председател. По време на първото заседание на парламента депутатите по традиция избраха свой председател. Това е Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Избрани бяха и негови заместници – по един от всяка политическа сила.

Предварителните нагласи за петъка бяха, че четирите партии, които преговарят за съставяне на правителство – "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", ще повдигнат завесата около съставянето на кабинет.

"Продължаваме промяната" има най-много депутатски места (67) в новия парламент, след като спечели изборите на 14 ноември. Затова формацията ще получи първия мандат за сформиране на редовно правителство от президента Румен Радев. Непосредствено след изборите ПП започнаха преговорите с потенциалните си коалиционни партньори като организираха 18 експертни групи по 18 теми.

И четирите формации обаче запазиха мълчание. Коментарите им бяха принципни и засягаха необходимостта да се финализират преговорите. Според Корнелия Нинова това трябва да се случи на лидерска среща, която да надгради експертните разговори.

"Ние пишем коалиционния договор, ще го предложим на останалите партии за подпис и се надяваме до началото или средата на следващата седмица документа да е подписан", каза пред Свободна Европа номинираният за премиер Кирил Петков.

По-късно Корнелия Нинова каза пред Свободна Европа, че на този етап "коментира с групата на БСП коалиционното споразумение. Тя не уточни кои са ресорите, върху които БСП желае да има по-силно влияние.

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов каза, че във формацията засега не са виждали коалиционно споразумение, както и няма уговорени срещи с когото и да е било. "Кога и как ще се случи всичко зависи изцяло от мандатоносителя", каза той.

"С въпросите за сроковете се обръщайте към "Продължаваме промяната", казаха и от "Има такъв народ". По думите на Виктория Василева от партията преговорите вече са на етап "изчистване на неясноти по секторните политики". Тя обаче отказа да каже докога ще продължи това. "Финални метри са", допълни Василева.

Първото заседание на 47-ото Народно събрание
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Междувременно в петък, преди първото заседание на парламента, президентът Румен Радев съобщи, че ще в понеделник ще свика задължителните по конституция консултации при държавния глава с всички парламентарно представени сили. Тези разговори обикновено предшестват връчването на проучвателния мандат за съставяне на правителство.

От "Продължаваме промяната" казаха, че ако срещите при президента са в понеделник коалиционното споразумение може да се подпише или същия ден или на следващия.

Следващото заседание на парламента е насрочено за сряда, 8-ми декември. Ако наистина четирите партии успеят да подпишат коалиционно споразумение в понеделник, веднага след консултациите при Радев, може да се смята, че персоналният състав на правителството ще бъде уточнен във вторник, а гласуването има как да стане в сряда.

Ако обаче "договорът за управление", както го наричат от "Продължаваме промяната", се подпише във вторник, най-вероятно гласуването на кабинета ще бъде в края на следващата седмица.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG