Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вариантът Омикрон е открит в 38 държави. Какви ограничнителни мерки налагат страните


За да спре разпространението на новия вариант Омикрон, Гърция съкращава времето между втората и бустерната доза на ваксините срещу коронавирус. Снимката е илюстративна.
За да спре разпространението на новия вариант Омикрон, Гърция съкращава времето между втората и бустерната доза на ваксините срещу коронавирус. Снимката е илюстративна.

Новият вариант на коронавируса Омикрон е открит в 38 държави по света. До момента обаче няма информация за нито един смъртен случай на заразен с него, съобщи Световната здравна организация.

"Ние виждаме темп на растеж, виждаме все по-голям брой открити случаи на Омикрон", заяви късно в петък техническият ръководител на СЗО за COVID-19 Мария ван Керхове. Тя отбеляза, че Делта вариантът все още е доминиращ на глобално ниво.

Ван Керхове подчерта, че все още е "твърде рано" да се каже дали вариантът Омикрон причинява само лека инфекция, въпреки първоначалните доклади, че е така.

Страните по света обаче въвеждат нови ограничителни мерки в опит да спрат разпространението на “Омикрон”.

Националният комитет по ваксинации в Гърция съкрати времето между втората и третата бустерна доза от ваксините срещу коронавирус от шест на три месеца.

В Белгия носенето на маски става задължително за децата от 6-годишна възраст, а от 20 декември затварят всички детски градини и основните училища.

Нови мерки въвежда от вторник и правителството на Ирландия - врати затварят нощните клубове, а събитията на закрито ще се провеждат на половин капацитет.

От понеделник Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани, който ще бъде правен на място при влизане в страната на съответното летище или пристанище.

От понеделник всички граждани, независимо от техния ваксинационен статус, които пристигат в САЩ с въздушен транспорт, трябва да представят пред авиокомпанията отрицателен PCR или антигенен тест, направен до 24 часа преди качването в самолета, съобщават от външното ни министерство. Това няма да важи за децата до 2-годишна възраст, както и преболедувалите COVID-19 през последните 90 дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG