Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Меко казано спорен". Управителят на БНБ критикува българския списък "Магнитски"


Димитър Радев, управител на БНБ
Димитър Радев, управител на БНБ

Банките са пряко засегнати от закона “Магнитски”. Причината е, че всяка една финансова институция, която оперира с долари е обект на този санкционен режим. Това каза в интервю за бТВ управителят на БНБ Димитър Радев. Според него политиците “удобно прехвърлиха този проблем на банките”.

“При нас този проблем допълнително беше комплициран с изготвянето на т.нар. “черен списък” на лица, свързани с лицата по списъка “Магнитски”, каза Радев.

Според управителя на БНБ “изготвянето на подобни списъци, с потенциално сериозни репутационни материални последици на засегнатите, е най-меко казано спорно. Решенията на съда от последните месеци са показателни”.

Радев каза, че е необходимо да се изготви законодателен акт, който да решава всички аспекти на различните санкционни режими и тяхното прилагане.

През 2022 година инфлацията в страната ще бъде поставена под контрол и ще бъде стабилизирана, макар и на по-високи от очакваното нива, каза още управителят на БНБ. “Въпреки растящата инфлация обаче нашата банкова система е стабилна”, каза Радев.

Според него присъединяването на България ще “доведе до увеличаване на доходите, не до тяхното намаляване. Курсът на лева към еврото, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута ще остане на настоящото фиксирано ниво от 1,95583 лева за едно евро.

Управителят на БНБ каза, че влоговете на хората в левове автоматично ще преминат в евро при влизането на България в еврозоната и двете валути ще могат да се използват паралелно за сравнително кратък период – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева.

В средата на 2020 г. България и Хърватия станаха част от валутно-обменния механизъм ERM II, известен като чакалнята за еврото. Планът е България да въведе единната европейска валута през 2024 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG