Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ оглави флашмоб пред културното министерство в защита на в. "Труд"


Депутатите от ГЕРБ Костадин Ангелов, Маноил Манев и Асен Балтов пред културното министерство
Депутатите от ГЕРБ Костадин Ангелов, Маноил Манев и Асен Балтов пред културното министерство

Настоящи депутати и бивши министри от ГЕРБ оглавиха във вторник флашмоб пред сградата на Министерството на културата в знак на протест срещу решението на държавата да изгони всекидневника „Труд“ от свой имот в София.

Преди ден бяха запечатани помещения, използвани от вестника, а издателят му Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение. Става въпрос за спор за дължими от „Труд“ режийни разходи, започнал още през лятото.

Представителите на бившата управляваща партия доминираха акцията като сред тях бяха нейният зам.-председател Тома Биков, бившият здравен министър Костадин Ангелов, бившата енергийна министърка Теменужка Петкова и депутатите Маноил Манев, Любен Дилов-син, Асен Балтов, Александър Ненков и други.

Събитието беше режисирано на живо от пиара на ГЕРБ Никола Николов, който едновременно с това го излъчваше в партийната страница във Фейсбук.

Бившите управляващи подкрепят позицията на Блъсков, че в случая става въпрос за държавна репресия над опозиционен вестник. От културното министерство пък контрират, че „Труд“ ползва техен имот без да има договорни отношения с ведомството, а фактическият му наемател е фирма, представлявана от сина на Блъсков.

Преди ден издателят на всекидневника потвърди пред медиите, че наистина има натрупани задължения за над 130 000 лв., но с уточнението, че министерството изобщо не си ги е търсило. Заради запечатването на редакцията му, вестникът излезе във вторник със заглавие на първа страница: „Убиват „Труд“.

По време на флашмоба представителите на ГЕРБ разпръснаха много от броевете му пред главния вход на културното министерство.

„Дойдохме да постелем стълбите на властта с в. „Труд“. Това очевидно е мечата на президента Радев. Мечта и на един скулптор, който е културен министър по някакво стечение на обстоятелствата, а всъщност той мечтае да е милиционер“, заяви Любен Дилов-син.

Любен Дилов-син и Тома Биков
Любен Дилов-син и Тома Биков

Той определи изгонването на вестника от държавния имот като „насилствено действие по прекратяване на дейността на една медия, на най-стария вестник в България“.

Спорът между Министерството на културата в. „Труд“ започна през август, когато Министерството на културата изпрати предизвестие за прекратяването на договора за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на вестник „Труд“. Решението предизвика остра реакция от страна на изданието, както и обвинения в посегателство срещу свободата на словото от политици.

Министерството на културата разпространи справка, според която фирмата издател на вестника „Труд Медиа“ ЕООД няма договор за наем на помещенията. Ведомството посочи, че договорът е сключен с фирмата „Южен кръст 2001” ЕООД - друга фирма, свързана с издателя на в. „Труд“ Петьо Блъсков. Министерството твърди, че фирмата му дължи близо 150 000 лева за наеми и консумативи.

В понеделник областната управа на София съобщи, че договорът между Министерството на културата и фирмата „Южен кръст 2001“ е прекратен заради нарушение на условията му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG