Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австралия се присъединява към дипломатическия бойкот на Олимпиадата в Пекин


Работници монтират конструкция с олимпийските кръгове край град Джандзякоу, където ще се проведат част от състезанията от Олимпийските игри в Пекин, 20 ноември 2021.
Работници монтират конструкция с олимпийските кръгове край град Джандзякоу, където ще се проведат част от състезанията от Олимпийските игри в Пекин, 20 ноември 2021.

Австралия ще предприеме дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин, предадоха световните агенции.

Така страната се присъединява към САЩ, които в понеделник съобщиха, че няма да изпращат нито дипломатически, нито официални представители на предстоящите Зимни олимпийски игри през 2022 г. Спортистите обаче няма да бъдат спирани от участие.

Премиерът на Австралия Скот Морисън обясни решението с редица действия на Китай, включително погазването на човешките права. Пекин е обвиняван в репресии в Хонконг, както и срещу етническите малцинства, включително уйгурите.

„Така че [решението за бойкота] не е изненадващо, официални представители на Австралия няма да посетят Китай за Игрите“, каза Морисън и добави, че за разлика от тях австралийските спортисти ще участват в Олимпиадата.

По-рано САЩ също обясниха решението си за дипломатически бойкот със състоянието на човешките права в Китай, включително „продължаващия геноцид“ в провинция Синдзян, населена предимно от уйгури.

След САЩ и Австралия, в сряда и Нова Зеландия и Великобритания обявиха, че ще предприемат дипломатически бойкот на Игрите в Пекин.

От китайското посолство в САЩ определиха мярката като претенциозно действие и политическа манипулация. Говорителят на мисията каза, че решението на американската страна няма да окаже никакво влияние върху провеждането на Олимпиадата.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян обаче предупреди на брифинг в понеделник, че подобен бойкот няма да остане без отговор и Китай ще предприеме „решителни ответни действия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG