Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавният департамент на САЩ отличи Николай Стайков заради борбата му срещу корупцията


Николай Стайков
Николай Стайков

Държавният департамент на САЩ отличи журналиста, активист и съосновател на организация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков и още 11 души от целия свят за лидерство, кураж, разкриване, предотвратяване и борба срещу корупцията. Това стана ясно от публикация на американското министерство на външните работи.

В изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен се казва, че отличията са за упорити, креативни и смели хора, които показват, че дори и най-тежките проблеми са преодолими.

„В навечерието на Международния ден за борба срещу корупцията и срещата за демокрация, се радвам да обявя втората група от нашите международни лидери в борбата срещу корупцията (Anticorruption Champions). Често, когато говорим за големи, сложни предизвикателства като корупция, забравяме за факта, че имаме възможността да правим значим прогрес и да подобряваме живота на хората, благодарение на работата на личности – хора, които с чиста упоритост, креативност и смелост ни показват, че дори и най-тежките проблеми са преодолими“, казва Блинкен.

Освен българския журналист са отличени още Дороти Брадли от Белиз, Александра Аталидес от Кипър, Карлос Джовани Руандо Пинеда от Гватемала, Габриела Алехандра Кастеланос от Хондурас, Емилия Маричева от Казахстан, Юриш Юрис от Литва, Раид Кобеиси от Ливан, Марта Чизума от Малави, Денис Намбурете от Мозамбик, д-р Торплус Йомнак от Тайланд и Карлос Папарони от Венецуела.

„Гордеем се, че работим във взаимодействие с такива борци в опита ни да победим корупцията“, се казва още в съобщението на държавния департамент.

Николай Стайков е икономист по образование и дългогодишен икономически журналист и редактор по професия. От 1997 до 2007г. е последователно репортер, редактор и заместник главен редактор на в. "Капитал". Той е един от съоснователите на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ и автор на редица разследвания.

Последното му известно разследване е поредица от видеорепортажи, известни под името "Осемте джуджета". То разкрива престъпна схема за изземване на бизнес, приложена с участието на бивши и настоящи прокурори и следователи и представители на изпълнителната власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG