Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сърбия се отказа от законодателни промени след масови екологични протести


Сърби протестират срещу промените в законодателството, декември, 2021.
Сърби протестират срещу промените в законодателството, декември, 2021.

Сръбското правителство оттегли промените в Закона за отчуждаване на частната собственост. Това се случи в сряда, след като в продължение на близо две седмици сръбските граждани организираха масови протести в цялата страна.

Става дума за промени, които биха улеснили отчуждаването на земя от страна на държавата. Според протестиращите по този начин правителството цели да подпомогне вредни за околната среда проекти на големи компании от Китай и Австралия.

Сръбските власти съобщиха пред медиите, че ще преразгледат промените и ще проведат широки дебати с експерти и граждани.

Спорните чуждестранни проекти са свързани с разработване на мини за добив на метали и други полезни изкопаеми.

Един от тези проекти е на британско-австралийската компания Рио Тинто. Той е на стойност 2.4 милиарда щатски долара и предвижда да се открие мина за добив на литий. Според еколози, активисти и политици осъществяването му ще доведе до унищожаване на земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG