Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три дози Пфайзер са ефективни срещу Омикрон, казват производителите


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Ваксината на Пфайзер и БионТек помага срещу варианта Омикрон при трета, бустерна доза, съобщиха производителите. Това показват предварителните резултати от изследване, проведено от двете компании.

Новият вариант на коронавируса беше засечен за пръв път в Република Южна Африка (РЮА) на 24 ноември. Тъй като е силно заразен, скоро след това беше открит в десетки държави по света.

Представители на Пфайзер-Бионтек предупреждават, че две дози вероятно не са достатъчни срещу Омикрон. Причината е, че според новите данни неговите мутации се справят по-лесно с имунитета, създаден от ваксината или от предишни заразявания.

Все още не е ясно дали Омикрон е и по-опасен. Въпреки това обаче редица държави започнаха да въвеждат нови рестрикции, с които да ограничат бързото му разпространение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG