Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиняемият за изчезналите милиони от "Хемус" остава под домашен арест


Борислав Колев
Борислав Колев

Мъжът, който тази седмица беше обвинен от прокуратурата в пране на пари, предназначени за строежа на магистрала "Хемус", остава под домашен арест. Това определи в четвъртък Софийският градски съд.

Става въпрос за съдията по футзал Борислав Колев, срещу когото бяха открити доказателства за участие в схема, по която са отклонени над 53 млн. лв. от авансовите плащания, направени от държавата за строежа на магистрала "Хемус".

Колев беше задържан при акция на ГДБОП във вторник. Непосредствено след това БФС обяви, че правата му като рефер са спрени.

По неофициална информация той е бивш данъчен служител и брат на служител от компанията "Грома холд", която е сред фирмите, получили най-големи преводи от държавата във връзка с все още недовършеното изграждане на "Хемус".

В началото на месеца МВР обяви, че десетки милиони лева са били усвоени от "кухи фирми", след като са били платени за строежа на магистрала "Хемус". Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин "в сакове и чували" са били изтеглени и усвоени в брой 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв.

"От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Борислав Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от АМ "Хемус", съобщи по-рано тази седмица Софийската градска прокуратура.

По този начин тя официално потвърди за пръв път твърденията на МВР, че голяма част от авансовите плащания за изграждащата се магистрала са достигнали до мрежа от "кухи фирми", чрез които впоследствие са теглени в брой от упълномощени лица.

Разследването на МВР се занимава с авансовите плащания, направени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) към "Автомагистрали" по два договора за строежа на "Хемус", сключени по т.нар. процедура "ин хаус" – директно възлагане на държавна фирма без обявяване на обществена поръчка.

По закон тези договори не позволяват наемане на частни подизпълнители, но Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече неведнъж обяви, че всъщност "Автомагистрали" е наемало техника заедно с персонал от частни фирми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG