Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови престрелки по границата между Армения и Азербайджан. Съобщава се за една жертва и ранени


Арменски войници пре границата с Азербайджан. Снимката е архивна
Арменски войници пре границата с Азербайджан. Снимката е архивна

По границата между Армения и Азербайджан има нови престрелки. Напрежението продължава вече трети ден, а Ереван и Баку се обвиняват взаимно в нарушение на примирието, което сложи край на военните действия в региона миналата година.

Министерството на отбраната на Армения публикува изявление на 10 декември, според което един арменски военен е убит, а няколко други са ранени “в резултат на нападателните действия на азерските сили”. По-рано Ереван съобщи, че арменските позиции в източната част на границата са нападнати от азербайджански сили.

Министерството на отбраната на Азербайджан от своя страна съобщи, че арменски отряди са нападнали позиции на азербайджанската армия в района на Калбачар и определи това като “провокация”.

Съобщенията за сблъсъци по границата започнаха преди три дни. Досега се знае за една жертва и няколко ранени, съобщават местните служби на Радио Свободна Европа.

Напрежението идва година след подписването на споразумение за прекратяване на боевете за отцепилия се регион Нагорни Карабах, които се възобновиха през 2020 г. Примирието беше подписано с посредничеството на Русия, а в района бяха изпратени руски и турски войници.

Армения и Азербайджан воюват от десетилетия за спорния район. След разпадането на СССР Нагорни Карабах е признат за част от територията на независим Азербайджан, но етническото арменско население, което представлява основната част от 150-хилядите жители на региона, отхвърля властта на Баку и има подкрепата на Ереван.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG