Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екологични протести блокираха Белград и други градове в Сърбия


Протестиращи в Белград
Протестиращи в Белград

Природозащитници протестираха за трета поредна седмица в Сърбия срещу плановете на управляващите за развитие на мина за добив на литий.

Демонстрациите продължиха въпреки решението на правителството да оттегли законови промени, които биха улеснили проекта.

На 11 декември демонстрантите блокираха улици в няколко сръбски града. Тяхното искане е проектът за създаване на мина за добив на литий в Западна Сърбия да бъде прекратен, а инвеститорът - световния гигант в добива на метали Рио Тинто, да прекрати работата си по него.

“Единственото ни искане е Рио Тинто да бъдат отстранени от Сърбия и да се приеме закон, който забранява добива на литий”, каза пред сръбското бюро на Радио Свободна Европа организаторът на протеста и лидер на движението “Екологично въстание” Александър Йованович.

Протестиращи в Белград
Протестиращи в Белград

По-рано през седмицата управляващите в Сърбия оттеглиха спорен законопроект, който би улеснил този и подобни проекти в бъдеще. Поправките предвиждаха процедура за по-лесно отчуждаване на държавна земя. Правителството каза, че ще ги ревизира и ще включи в обсъжданията представители на гражданското общество.

Проектът на Рио Тинто обаче все още не е оттеглен. Според природозащитници осъществяването му ще доведе до унищожаване на земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия. Управляващите го защитават като посочват, че ще създаде стотици работни места и ще доведе до ръст в икономиката на Сърбия.

Едно сръбско село в сянката на китайска мина
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG