Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страните от Г-7 предупредиха Русия за "огромни последици", ако нападне Украйна


Британската външна министърка Лиз Трус и германската ѝ колежка Аналена Баербок по време на срещата в Ливърпул.

Западът продължава да предупреждава Русия да не предприема военни действия срещу Украйна. Това ще доведе до огромни последици и тежка цена, казват най-развитите държави.

Външните министри на страните от Г-7 предупредиха Русия, че я очакват "огромни последици" и "тежка" цена, ако нападне Украйна. Предупреждението беше отправено по време на среща в английския град Ливърпул, където участниците осъдиха струпването на руски войски в близост до украинската граница.

Външните министри на Г-7 призоваха Москва да намали напрежението.

"Русия не трябва да има съмнение, че последваща военна агресия срещу Украйна ще доведе до огромни последици и тежка цена", се казва в изявлението на външните министри на Великобритания, Германия, Франция, САЩ, Италия, Канада и Япония.

"Ние потвърждаваме отново нашия неотменим ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и към правото на всяка суверена държава сама да определя своето бъдеще".

Русия настоява Западът да се откаже от плановете за приемане на Украйна в НАТО. Евроатлантическата интеграция е цел, която правителството в Киев си поставя. Алиансът отказа да даде на Москва такива гаранции.

Разузнаването на САЩ разполага с данни, които показват, че Русия вероятно планира многофронтова офанзива срещу Украйна в началото на 2022 г. с участието на 175 хиляди войници.

Кремъл отрича да има такива планове и обвинява Запада в "русофобия". Русия превзе незаконно региона Крим от Украйна през 2014 г. и подкрепя сепаратистите в Източна Украйна. В конфликта досега са загинали повече от 13 200 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG