Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО отхвърли искането на Русия да се откаже от Украйна. Руски кораби блокират 70% от водите край Крим


Русия иска алиансът да гарантира, че няма да се разширява в Украйна и Грузия, които граничат с руската територия
Русия иска алиансът да гарантира, че няма да се разширява в Украйна и Грузия, които граничат с руската територия

Руското министерство на външните работи поиска от НАТО „официално“ да оттегли решението си от 2008 г., с което се дава шанс за бъдещо присъединяване на Украйна и Грузия към алианса. Позицията на Москва беше отхвърлена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщават световните агенции.

„В интерес на европейската сигурност е необходимо официално да се отмени решението на срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ от 2008 г., което отваря вратата за присъединяване на тези две държави, граничещи с Русия“, написаха от руското външно ведомство. В позицията на руските власти се настоява още алиансът да не провежда военни обучения в близост до границата им, както и за „редовен диалог“.

„Отношенията на НАТО с Украйна ще бъдат решени от 30-те страни членки на алианса и от Украйна и от никой друг. Ние не можем да приемем, че Русия се опитва да установи отново една система, в която големи сили като Русия имат сфери на влияние, където те могат да контролират и да решават какво да правят другите членове“, заяви Столтенберг по въпроса.

В последните седмици напрежението между НАТО и Русия ескалира, заради струпването на стотици хиляди руски войници по границата с Украйна. От алианса пък проведоха серия от учения в Черно море, в които се включиха и американски военни кораби. Ситуацията стана повод за провеждането на среща между президентите на САЩ и Русия – Джо Байдън и Владимир Путин.

Европейската комисия също реагира по темата. В петък, по време на среща с новия германски канцлер Олаф Шолц, председателката на комисията Урсула фон дер Лайен каза, че блокът ще реагира в случай на нападение от страна на Русия. Тя добави, че „агресията трябва да има цена“.

В същото време от украинския флот излязоха с позиция, според която Русия е блокирала 70% от Азовско море в областта на незаконно анексирания полуостров Крим, съобщи ДПА. Според украинските военни се готви обучение в близост до украинските пристанища в Мариупол, Бердянск и Геническ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG