Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин: Ученията на НАТО в Черно море са сериозно предизвикателство за Русия


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Извършените военни учения на НАТО в Черно море са сериозно предизвикателство за Русия. Това заяви президентът Владимир Путин в интервю, излъчено от държавните телевизии в страната, предаде БТА.

„САЩ и техните съюзници от НАТО водят непредвидени учения в Черно море. С не само много мощна военноморска група, но и с авиация, в това число и стратегическа авиация. Това е сериозно предизвикателство за нас“, каза той.

Става въпрос за включването на американски военни кораби в учения в Черно море. По-рано през седмицата Москва обяви, че наблюдава внимателно плавателните съдове. По думи на Путин руското военно министерство е имало планове за провеждане на учения в същите води по същото време, но е счело за „неуместно“ това да се случи.

Изявленията на руския президент идват в момент, в който Вашингтон изрази безпокойство от движение на руски войски близо до границата с Украйна и предупреди Москва срещу евентуална инвазия. Подобна позиция беше израезена и от ЕС, откъде заявиха, че водят разговори със САЩ и Великобритания по темата.

По време на интервюто си Путин отправи обвинения към Украйна за това, че използва турски дронове срещу подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Източна Украйна. За тези си действия Киев вече получи критика от Франция и Германия.

Руският държавен глава за пореден път отрече и руската намеса в мигрантската вълна, която създаде проблеми по границите на Беларус с Полша и Литва. Той подчерта, че западните лидери трябва да се обърнат директно към Александър Лукашенко за решаването на кризата.

„Искам целият свят да го разбере. Ние нямаме нищо общо с това", подчерта Путин и добави, че в крайна сметка вината за съществуването на мигрантски натиск към Европа е всъщност по вина на Запада.

Малко по-рано американският президент Джо Байдън обяви, че ситуацията на границата между Беларус и Полша буди тревога във Вашингтон.

По повод действията на Минск Путин все пак отправи критики. Те бяха свързани със заплахите за прекъсването на доставките за природен газ, които Лукашенко отправи през седмицата. Руският президент каза, че подобно действие на колегата му от Беларус може да влоши отношенията между двете държави.

„Разбира се на теория Лукашенко, като президент на транзитна страна, може да нареди нашите газови доставки за Европа да бъдат спрени. Но това ще означава нарушение на нашия договор за транзит на газ и се надявам, че това няма да се случи“, заяви Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG