Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън е разтревожен за ситуацията на границата между Полша и Беларус


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Хиляди мигранти са блокирани на границата между Беларус и Полша. Те се опитват да влязат на територията на Европейския съюз, но срещат съпротивата на полската армия.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази притеснение за случващото се на границата между Полша и Беларус. През нощта в района беше открит нов труп, а събитието засили тревогата, свързана с последиците от струпването на мигранти в началото на зимата.

Хиляди мигранти са блокирани на границата между Беларус и Полша. Те се опитват да влязат на територията на Европейския съюз, но срещат съпротивата на полската армия. ЕС обвинява беларуския лидер Лукашенко в дирижиране на кризата. В това време температурите навън стават все по-ниски и съдбата на мигрантите създава и хуманитарна криза.

„Изразихме притесненията си пред Русия, както и пред Беларус. Смятаме, че това е проблем“, каза в петък Байдън по време на пресконференция в Белия дом.

В събота последва отговор от колегата му Владимир Путин, който за пореден път подчерта, че Русия „няма нищо общо със ситуацията“, въпреки обвиненията от страна на Запада. Той изрази надежда, че преговорите, които ще бъдат водени между Германия и Беларус, ще доведат до резултат.

В същото време журналисти от Беларус съобщиха, че Александър Лукашенко, който е обвиняван за превръщането на мигрантите в оръжие, насочено срещу ЕС, е разпоредил създаването на полеви лагери по границата.

Кризата по границите на Беларус с Полша и Литва доведе до обявяване на извънредно положение в двете страни, членки на ЕС. Действията на Минск предизвикаха остри реакции от страна на Европейската комисия, както и на НАТО. От пристигането на първите мигранти по границата досега са регистрирани 11 смъртни случаи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG