Връзки за достъпност

Извънредни новини

Запорирани са сметките и е спряно подаването на газ към ТЕЦ "Варна" на Доган


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган

Запорирани са сметките и е спряно подаването на газ към ТЕЦ „Варна“, който е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Новината беше съобщена от „Дневник“ и „24 часа“, а държавният газов доставчик „Булгаргаз“ потвърди информацията пред Свободна Европа.

Причината за спирането на доставките на газ и запора на сметките на дружеството е натрупан дълг към „Булгаргаз“.

В писмен отговор на въпроси на Свободна Европа от държавния доставчик посочиха, че подаването на газ е спряно от началото на октомври, но след това е постъпило плащане от ТЕЦ „Варна“ и доставките са възобновени. След това обаче централата не е изпълнила ангажимента си за ново плащане и доставките пак са спрени. През ноември „Булгаргаз“ е поискала от съда запор върху сметките на централата и е подала иск за събиране на дължимите суми.

„Търговската политика на „Булгаргаз“ ЕАД е изцяло насочена към клиентите и всички клиенти са равнопоставени“, посочи държавният доставчик.

Според изпълнителния директор на държавното дружество Николай Павлов, цитиран от „24 часа“, дългът на ТЕЦ „Варна“ е между 24 и 25 млн. лева. Бившият транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов, който представлява ТЕЦ „Варна“, е посочил пред вестника, че централата има дългове към „Булгаргаз“, но ги изплаща.

ТЕЦ „Варна“ беше продадена от чешката компания ЧЕЗ на малката фирма „Сигда“ ООД през 2017 г. Тогава компанията е собственост на Данаил, Станислав и Ивелина Папазови. Няколко месеца по-късно мажоритарен дял от фирмата е придобит от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Антикорупционният фонд и чешкият сенатор Лукаш Вагенкнехт изпратиха сигнали до българската прокуратура във връзка със сделката за придобиването на централата от „Сигда“. Софийската градска прокуратура отказа да започне разследване, но през юли тази година Апелативната прокуратура в София отмени отказа.

Малко след като централата беше придобита от Доган, тя започна да получава милиони от българската държава, за да служи като „студен резерв“ на българската енергетика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG