Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата е отказала да разследва данни за престъпна група по върховете на МВР


Младен Маринов (вляво) и Христо Терзийски са бивши вътрешни министри и настоящи депутати от ГЕРБ.
Младен Маринов (вляво) и Христо Терзийски са бивши вътрешни министри и настоящи депутати от ГЕРБ.

Настоящият депутат от ГЕРБ, бивш вътрешен министър и бивш директор на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Христо Терзийски е бил заподозрян като участник в организирана престъпна група (ОПГ).

Тази информация е била известна на прокуратурата, ДАНС и МВР, когато той оглави вътрешното министерство през лятото на 2020 г. Данните са били предадени на Специализираната прокуратура, но в началото на тази година тя е отказала да образува разследване по случая.

Това става ясно от официално съобщение на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, в което се посочва, че тя обжалва прокурорския отказ пред втората инстанция – Апелативната специализирана прокуратура.

Името на Терзийски не се споменава директно в съобщението, но източници от МВР потвърдиха пред Свободна Европа, че става въпрос за него. Разработката, по която са събрани данни, че заедно със свои колеги от ГДНП той е участвал в престъпна група, е била докладвана на предшественика му Младен Маринов. Тя е продължила именно с негово разрешение.

Разработката проследява периода между 2018 и 2020 г. и е започнала „по постъпили сигнали и медийни публикации“. В нейния ход са използвани специални разузнавателни средства (СРС) с разрешение на Специализирания наказателен съд, а впоследствие за случая са уведомени ДАНС, спецпрокуратурата и Върховната касационна прокуратура (ВКП).

През юни 2020 г. водещите разработката са докладвали, че са събрали достатъчно данни за „съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП“, съобщава МВР, с уточнението, че въз основа на това заключение е направено искане „за образуване на досъдебно производство“.

„С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП. По време на разследването, през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР“, допълват от пресцентъра на министерството.

Терзийски смени Маринов като вътрешен министър през юли 2020 г. заради случаите на полицейско насилие в началото на миналогодишните протести и сблъсъците между униформени и граждани, искащи да достигнат плажа в парк „Росенец“ до лятната резиденция на Ахмед Доган. Дотогава той оглавяваше националната полиция.

От МВР уточняват, че „Вътрешна сигурност“ обжалва прокурорски отказ за образуване на досъдебно производство с мотива, че наблюдаващият прокурор „не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи“.

„Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателствени средства е значителен, като и до момента в Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях“, се допълва в съобщението.

От дирекцията подчертават, че отказът да бъде образувано разследване срещу Терзийски е постановен през януари 2021 г. – три месеца преди спецпрокуратурата да получи протоколите от използваните СРС-та, които „очевидно не са взети предвид при вземане на решението“.

Малко след публикуването на съобщението Христо Терзийски направи кратко изявление пред журналисти в кулоарите на парламента, в което отрече да е бил уведомен, че е бил обект на проверка за участие в престъпна група.

„Не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка. Не знам за какво може да бъде правена такава проверка. Не съм викан в Дирекция „Вътрешна сигурност“, за да бъдат правени с мен някакви проверки, да бъдат сваляни обяснения“, каза депутатът от ГЕРБ.

След това той повтори тезата на главния прокурор Иван Гешев, че активността на МВР под ръководството на Бойко Рашков води до „продължаване и разпалване на започналата война между МВР и прокуратурата“.

Колегата му в парламентарната група на ГЕРБ Младен Маринов на свой ред повтори прогнозата, че напрежението между разследващите органи ще доведе до ръст на престъпността, но отказа да коментира подробности за разработката срещу Терзийски.

Той игнорира въпросите дали действително е бил уведомен за данни Терзийски да е участвал в престъпна група, както и дали е разпределял подобен сигнал към „Вътрешна сигурност“.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG