Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пари, агенции, проучвания. Какво откри разследването срещу Себастиан Курц


Себастиан Курц. Снимката е илюстративна
Себастиан Курц. Снимката е илюстративна

Вътрешното разследване, водено от австрийското финансово министерство срещу бившия канцлер на страната Себастиан Курц, е открило редица нередности.

Това стана ясно в петък след официално съобщение от ведомството, съобшава ДПА.

По време на извършения до момента одит са открити плащания към социологическа агенция за повече от 120 хил. евро, съобщи министерството.

Новият финансов министър Магнус Брунер говори за "структурен провал". Ръководителят на вътрешното разследване във финансовото ведомство Ханес Шу каза, че картината не е особено розова.

Съществуват подозрения, че манипулирани допитвания до общественото мнение са били финансирани с пари на данъкоплатците, за да проправят пътя на Курц към върха на неговата Австрийска народна партия и до канцлерския пост.

Допитването е било по поръчка на финансовото министерство и е било с цена от 35 хил. евро. Но по непонятни причини са били преведени близо 156 хил. евро, става ясно още от оповестената информация.

Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц подаде оставка през месец октомври тази година. Това се случи след като прокуратурата в страната започна разследване за корупция срещу него. Поводът бяха съмнения, че Курц е използвал публични средства, за да плаща за положително медийно покритие. Още тогава беше обявено, че става въпрос за „ресурси на финансовото министерство“, които са насочени за изготвяне и публикуване на частично манипулирани проучвания на общественото мнение. Това се е случило в периода 2016 – 2018 г.

Това беше вторият мандат на Курц, който започна през 2020 г. Предишният му кабинет падна от власт, след като коалицията му с крайно дясната Партия на свободата се разпадна заради скандала „Ибиса гейт“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG