Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните са закрили над 40% от медиите в Афганистан


Афганистанска медия. Снимката е илюстративна.
Афганистанска медия. Снимката е илюстративна.

Над 4 от 10 медии в Афганистан са били закрити, откакто талибаните взеха властта през август. Това стана ясно от проучване на неправителствената организация „Репортери без граници“ и Асоцияцията на афганистанските независими журналисти.

Талибаните превзеха столицата Кабул на 15 август, малко преди западните войски да се оттеглят окончателно от страната. Оттогава новата власт налага редица репресии, сред които и ограничения на свободата на медиите.

Според проучването показват също, че на близо 60% от работещите в медийната среда вече не е позволено да работят. От общо 10 790 души в началото на август в сектора са останали едва 4 360, като голяма част от съкратените са жени.

Общият прой на медиите преди управлението е бил 543, докато към края на ноември те са 312. Това се равнява на 43 процента спад в рамките на няколко месеца, като потърпевши сяа предимно локалните медии.

Освен закриване се наблюдава и промяна в програмата на редица частни медии. От септември те започнаха да излъчват единствено пропагандни материали в полза на новата власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG